You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Umrežavanje » LGBT aktivizam u BiH
četvrtak, 24 sep 2020

LGBT aktivizam u BiH

 

socSarajevski otvoreni centar (SOC) je neprofitna i nestranačka organizacija koja radi u području kulture, ljudskih prava, nauke i obrazovanja. Jedan od ciljeva im je da kroz važna pitanja u području LGBT (lezbejke, gej muškarci, biseksualne osobe, transrodne osobe) ljudskih prava, pokušaju da naprave promene u javnim institucijama i društvu, ali korak po korak, sa obzirom ne njegovu zatvorenost.

 

Aktivnosti koje su sproveli do sada možete videti ispod.

 

 

Trening o delima počinjenim iz mržnje

 

Misija OSCE-a u BiH - Druga radionica za nevladine organizacije o sprečavanju i odgovoru na zločine iz mržnje u BiH, koja je održana 28. i 29. septembra. Učestvovala je jedna osoba iz SOC-a.

 

Cilj radionice bio je poboljšanje kapaciteta civilnog društva u rešavanju zločina iz mržnje i sprečavanje i odgovoranje na njih.

 

 

Sex, Pop and Politics

 

Filmovi koji propituju heteronormativnosti. Organizovao je Sarajevski otvoreni centar, u saradnji sa Fondacijom Heinrich Boell.

 

Cilj ovih filmskih programa bio je održavanje kontinuiranog kulturnog programa u 2011. godini, koji se odnosi na LGBT seksualnost, kulturu/identitet i njegove političke dimenzije. Cilj programa bio je i prikazivanje filmova izvan Sarajeva - u Banja Luci i Mostaru. Tokom projekcija nije bilo nikakvih sigurnosnih problema, bilo je više desetina članaka objavljenih u štampanim i online medijima. U okviru ovog programa imali su i različite goste, sa kojim je diskutovano o LGBT pravima. Filmovi koji su do sada prikazani su: Baby Love (Comme les autres), režija: Vincent Garenq, (Francuska, 2008); Sasha, režija: Dennis Todorović (Nemačka, 2010); Bal mačaka: režija Veronika Minder (Švajcarska, 2005); Prvi put, četiri kratka filma iz Nemačke, Norveške i Francuske.

 

Filmovi su, od maja 2011. do danas, prikazivani jednom mesečno u Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, a od oktobra će početi sa prikazivanjem i u Zenici.

 

 

Osnivanje neformalne LGBT mreže u BiH jula 2011.

 

SOC je organizovao prvi sastanak okupljajući zajedno LGBT aktivistkinje i aktiviste ili buduće aktivistkinje i aktiviste sa ciljem stvaranja mreže za buduću saradnju.

 

Teme su bile u vezi sa potrebama zajednice, problemima i budućim organizacijama zajednice. Glavni cilj je bio rad na poboljšanju trenutnih uslova života LGBT osoba. Trajao je 3 dana i okupio 24 aktivista/inja iz Banje Luke, Prijedora, Zenice, Tuzle i Sarajeva koji su imali mnoge ideje vezane za zajednicu. Osnivanje ove mreže je pokrenuo SOC, a članovi dolaze iz organizacija SOC, Okvir i Viktorija, kao i veliki broj pojedinaca/ki.

 

Polažu nade u to da će mreža u budućnosti zaživeti u potpunosti.

 

 

Izložba Article 1 juli 2011.

 

Švedska ambasada, Sarajevski otvoreni centrar i Civil Rights Defenders su predstavili izložbu pod naslovom Article 1, posvećenu prvom članku Opšte deklaracije o ljudskim pravima i pitanjima vidljivosti LGBT osoba u kontekstu ljudskih prava. Prikazana je građa šest muzeja iz Stokholma i održana panel diskusija o ulozi muzeja u savremenom društvu. Rasprava je okupila na jednom mestu predstavnike muzeja i civilnog društva iz BiH, regije zapadnog Balkana i Švedske.

 

 

Program Propitivanje

 

Bio je prvi javni LGBT program, nakon Queer Sarajevo Festivala 2008. godine, sa ciljem započinjanja organizovana redovnih i različitih projekata i događaja koji se odnose na lezbejska, gej, biseksualna i transseksualna pitanja. Sproveden je oktobra i decembra meseca 2010. godine.

 

Premijera kratkog dokumentarnog filma "To je naše dijete", u režiji Elme Islamović, oktobar 2010. Propraćena je okruglim stolom o "Budućnosti Queer pokreta u BiH", koji je moderirala Masha Durkalić, a na kojoj su učestvovale: Elma Islamović, rediteljka, Marije Cornelissen, članica Evropskog parlamenta Zeleni/EFA i Lejla Turčilo, profesorka na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

 

Koncert Le Zbora, prvog ženskog, lezbejskog i feminističkoh hora u regiji, decembar 2010. Repertoar Le Zbora se sastoji od obrada različitih lokalnih i međunarodnih pop/rock hitova (Let 3, Lollobrigida, Plavi orkestar, Darko Rundek, Krafwerk, Velvet Underground...) kao i revolucionarnih i narodnih pesama u novim aranžmanima. Tematika pesama Le Zbora se uglavnom odnosi na žene ili su žene glavni likovi. Obrade Suade, Jovane, Candy, Katjuše itd. ne ostavljaju nikoga ravnodušnim. Koncert je popraćen uz diskusiju koju je moderirala novinarka Masha Durkalić.

 

Sarajevski otvoreni centar (SOC)

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."