You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Umrežavanje » Prihvaćena udružna tužba LGBT organizacija
sreda, 15 jul 2020

Prihvaćena udružna tužba LGBT organizacija

 

 

ravnopravnsot-logoKastavskog župnika Županijski sud u Rijeci proglasio krivim za diskriminaciju i uznemiravanje LGBT osoba

 

- Prihvaćena udružna tužba LGBT organizacija -

 

Županijski sud u Rijeci prihvatio je udružnu tužbu za diskriminaciju po Zakonu o suzbijanju diskriminacije koju su protiv Franje Jurčevića iz Kastva podnijeli Centar za LGBT ravnopravnost (kojeg čine udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije zbog njegovih homofobnih i ekstremističkih natpisa na blogu "zupnik.blog.hr".

 

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maričić Orešković proglasilo je Jurčevića krivim zbog članaka "Beograski poučak" i "Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj", objavljenih na njegovom blogu 10. studenog 2010., uvrdivši da je diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao po osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe "bolesnima", "perverznima", "besramnim jadnicima", "osobama bolesnih usmjerenja", "nenormalnima", "perverznim i nastranim osobama".

 

Sud je Jurčevića obvezao da o svom trošku, u roku od osam dana, objavi presudu u tiskovinama "Jutarnji list" i "Novi list", te mu je zabranio daljnje pisanje tekstova na blogu "zupnik.blog.hr" na način da osobe diskriminira po osnovi spolne orijentacije.

 

Kastavskom župniku sud je također naložio da u roku od osam dana ukloni sporne tekstove sa svoje stranice.

 

- Veliki dan za LGBT osobe i pravdu u RH  -

 

Franjo Jučević je u siječnju ove godine proglašen krivim za "rasnu i drugu diskriminaciju" te je osuđen na tri mjeseca uvjetne zatvorske kazne u kaznenom postupku kojeg je protiv njega vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.

 

Nadamo se da su ove presude dovoljno jasna poruka javnosti i osobama koje šire i promiču homofobiju i šovinizam da su diskriminacija, uznemiravanje, pa i samo poticanje na diskriminaciju protiv LGBT osoba apsolutno nedopustivi i suprotni zakonima RH. Istovremeno su i temelj svim građanima/kama RH koji se osjećaju na neki način oštećenima izjavama Franje Jurčevića za pokretanje građanske parnice za nadoknadu štete nakon pravomoćnosti ove presude.

 

- Centar za LGBT je do sada podigao prve tri udružne tužbe za diskriminaciju u RH -

 

Podsjećamo javnost da su Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije podigli prve udružne tužbe za diskriminaciju u RH – protiv Franje Jurčevića iz Kastva, predsjednika Dinama Zdravka Mamića i predsjedinka Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića. Dok je Županijski sud u Riejci u razumnom roku ustvrdio diskriminaciju i proglasio Jurčevića krivim, sutkinje Županijskog suda u Zagrebu, za razliku od UEFE, nepravomoćno su oslobodile Markovića i Mamića krivnje za diskriminaciju i uznemiravanje, te je u tijeku žalbeni postupak na Vrhovnom sudu RH.

 

U Zagrebu i Rijeci, 4 listopada 2011.

 

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."