You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Umrežavanje » Državni organi da osude nasilnike i preduzmu adekvatne zakonske mere
četvrtak, 23 maj 2019

Državni organi da osude nasilnike i preduzmu adekvatne zakonske mere

 

parada ponosa 2011 - logoOrganizacioni odbor Parade Ponosa Beograd 2011 poziva predstavnike institucija i političkih partija da u svojim izjavama jasno označe i osude nasilnike i huligane kao pretnju bezbednosti, za razliku od građana koji će se mirno okupiti 2. oktobra u Beogradu.

 

Obzirom da su oni koji organizuju nasilje i nerede najčešće dobro poznati policiji i pravosudnim organima, građani Srbije s pravom očekuje da takve grupe budu sprečene ukoliko pripremaju nove akte nasilja za koje su zaprećene visoke kazne prema Krivičnom zakoniku Srbije.

 

Posle održavanja prošlogodišnje Parade ponosa u Beogradu, predstavnici državnih organa i civilnog društva su u svojim izjavama su naglašavali da je država pokazala da je jača od huligana. Predstavnici institucija su naglašavali da će se ubuduće odlučnije boriti protiv nasilnika, a posle hapšenja Ratka Mladića u maju 2011. godine, saopšteno je da su nasilnici koji su tada napadali policiju isti oni koji su to činili tokom Parade ponosa 2010. Štaviše, direktor policije je tada saopštio da se tada pribeglo „preventivnim privođenjima“.

 

U protekla dva meseca, nekoliko predstavnika državnih organa i političkih partija pominjalo je u svojim izjavama „odlaganje“, „neodržavanje“ ili „zabranu“ Parade ponosa zbog navodnih „razloga bezbednosti“. Međutim, ni u jednoj od ovih izjava nije jasno rečeno ko je tačno pretnja bezbednosti i šta se čini da bi bezbednost učesnika bila poboljšana. Sa druge strane, kao rešenje za navodni „visok bezbedonosni rizik“ nudi se kršenje slobode okupljanja tj. ideja da se Parada ponosa ne održi kao što je to planirano.Ukoliko rizik po bezbednost zaista postoji, onda je izostala jasna osuda onih koji to planiraju ili poruka da će snositi sve zakonske posledice, budući da je i pripremanje krivičnog dela kažnjivo. Pored toga, do sada je izostala i reakcija prema onima koji prete putem interneta ili ispisivanjem grafita u kojima se poziva na nasilje i smrt pripadnika LGBT populacije.

 

Bilo kakva opstrukcija prijavljenog mirnog skupa kao što je Parada ponosa, bez obzira da li se to čini kroz zahteve koji se tiču administracije, finansija ili bezbednosti, predstavljalo bi povredu ne samo domaćih zakona i Ustava Srbije, već i međunarodnih ugovora koje je Srbija ratifikovala. Ovakav stav je više puta potvrdio i Evropski sud za ljudska prava.

 

Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd 2011 se još jednom zahvaljuje svim državnim organima, instiutcijama, političkim partijama i organizacijama civilnog društva na pruženoj podršci u prethodna dva meseca i istovremeno zahteva da svi državni organi učine sve za šta su po zakonu nadležni kako bi Parada ponosa Beograd 2011 protekla u najboljem redu. Takvo delovanje državnih organa mora uključivati jasnu osudu svakog pokušaja i pripremu nasilja, ali i preventivna privođenja, kao što je to bio slučaj prilikom protesta zboga hapšenja Ratka Mladića.

 

Za više informacija

Goran Miletić ( Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Jovanka Todorović ( Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."