You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Saopštenja » Adekvatne reakcije, a ne ohrabrivanje nasilništva
subota, 16 dec 2017

Adekvatne reakcije, a ne ohrabrivanje nasilništva

Koalicija protiv diskriminacije i Koalicija za pristup pravdi zahtevaju od Republičkog javnog tužilaštva da napade huligana na navijače hrvatske rukometne reprezentacije, koji su se 24. januara desili u Novom Sadu i Rumi, procesuira kao etnički motivisano nasilje.

Koalicije oštro osuđuju izjavu ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivice Dačića, koji je, potvrdivši da su napadi na hrvatske navijače „nedopustivi incidenti“, rekao i da „ne treba da se ponašamo kao oni, kada naši odu tamo“. Ta izjava, koristeći uvrežene stereotipe o „nama“ i „njima“, ohrabruje nasilništvo i podstiče na neprijateljstvo.

Tome doprinosi i odluka Apelacionog suda u Beogradu o smanjenju kazni osuđenima za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, sa ukupno 240 na 123 godine zatvora.

Koaliciju za pristup pravdi čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders,CHRIS – mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Praxis.

Koaliciju protiv diskriminacije čine Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjine.