You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Saopštenja » Diskriminacija nad LGBT osobama u Srbiji - anketa
petak, 06 avg 2021

Diskriminacija nad LGBT osobama u Srbiji - anketa

 

Pripadnici/ce LGBT zajednice smatraju da je diskriminacija nad LGBT populacijom sistemska pojava, pokazala je anketa koju je sproveo Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava.

 

Podstaknut pitanjem koje se otvorilo u javnosti povodom predstavljanja publikacije “LGBT populacija i reforma sektora bezbednosti u Republici Srbiji”, a u vezi sa tim da li sistemska diskriminacija nad LGBT populacijom u Srbiji postoji, Labris je sproveo anketu koja je imala za cilj da ispita mišljenje samih pripadnika/ca LGBT zajednice.

 

Rezultati ankete pokazuju da 90 % anketiranih smatra da diskriminacija nad LGBT osobama nije samo stvar pojedinačnih incidenata, već rezultat sistemske diskriminacije.

 

Podsećamo da sistemska diskriminacija podrazumeva situacije u kojima se čitavoj LGBT populaciji kao društvenoj grupi, na osnovu zajedničkog svojstva koje se odnosi na seksualnu orijentaciju i rodni identitet, uskraćuju mogućnosti, prava i zaštita koju ima ostatak društva, kao i obrasce ponašanja koja su deo društvenih i administrativnih struktura, a koji stvaraju ili obnavljaju nejednaku poziciju za LGBT osobe.

 

Ovi rezultati su u skladu sa Labrisovom kontinuiranom analizom prijavljenih i neprijavljenih slučajeva diskriminacije, pravnih normi i svakodnevog iskustva LGBT populacije, a koja nedvosmisleno ukazuje na to da je sistemska diskriminacija, naročito u određenim oblastima, više nego očigledna, i ne može se podvesti pod izolovane incidente.

 

Ovom prilikom želimo da skrenemo pažnju javnosti na neke od primera u kojima je sistemska diskriminacija nad LGBT osobama očigledna:


  1. LGBT populacija predstavlja jedinu manjinu u Srbiji kojoj je zabranjeno da se slobodno okupi i demonstrira prava zagarantovana zakonom i najvišim pravnim aktom, Ustavom.
  2. LGBT osobama se preti smrću ukoliko žele da iskoriste to pravo
  3. LGBT populacija je sistemski diskriminisana kada je reč o svim pravima kojima prozilaze iz zakonom regulisanih partnerskih odnosa, bračnih ili vanbračnih, a koja su dostupna samo heteroseksualnim osobama.
  4. Zbog sistemskog neprepoznavanja istopolnih zajednica, niz zakona je diskriminatoran prema LGBT populaciji, uključujući Porodični zakon, Zakon o nasleđivanju, i Zakon o zdravstvenoj zaštiti
  5. Sistemska diskriminacija nad LGBT osobama je evidentna i prilikom implementacije postojećih zakona koji zabranjuju diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, pri čemu se redovno i preovlađujuće dešava da su LGBT osobe na različite načine u diskriminisanoj poziciji na radnom mestu, u obrazovanju, u porodici, kao i u odnosu na državne institucije kao što su policija, tužilaštvo i sud

 

Beograd, 28/12/2011

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."