You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Saopštenja » Nastavljeno sudjenje vodji Obraza za diskriminaciju LGBT osoba
četvrtak, 19 jul 2018

Nastavljeno sudjenje vodji Obraza za diskriminaciju LGBT osoba

sudjenjeDanas svedočila predstavnica Labrisa, odbrana traži da se sasluša premijer Cvetković

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je održano suđenje vođi ultradesničarske organizacije „Obraz“ Mladenu Obradoviću, koji je optužen za diskirminaciju LGBT osoba uoči Povorke ponosa 2009. godine, koja je otkazana samo 24 sata pre nego što je trebalo da se održi.

Na suđenju je svedočila Marija Savić, predstavnica Labrisa - organizacije za lezbejska ljudska prava, koja je govorila o atmosferi straha i nasilja koja je vladala uoči zakazane povorke 2009. godine, kao i o aktivnostima organizacije "Obraz" koje su doprinosile takvoj atmosferi.

Po rečima svedokinje Marije Savić aktivnosti Obraza i Obradovića su predstavljale poziv na nasilje i linč pripadnika LGBT populacije i u takvoj atmosferi ni policija ni drugi državni organi nisu mogli da garantuju bezbednost učesnicima Parade.

Marija Savić je predočila sudu dokumantaciju koja sadrži Obradovićeve izjave za štampane medije, gostovanja u TV emisijama u kojoj  optuženi nedvosmisleno poziva na linč LGBT populacije.

Takodje je ukazala na akt pod nazivom “proglas srpskim neprijateljima” koji se nalazi na sajtu ove organizacije gde izmedju ostalog stoji“ za svoj nakazni i protivprirodni način života odgovaraćete pred Bogom, ali ćete za širenje svojih odvratnih običaja krivično odgovarati i pred Srbskom državom. Svejedno da li ste pederi, pedofili, sodomisti, trans ili biseksualci znajte da, ako se ne pokajete, za vašu izopačenost neće biti ni Božije ni ljudske milosti. Bićete najstrože kažnjeni i iskorenjeni”! Svedokinja je tu tvrdnju protumačila kao poziv na linč i pretnju smrću.

Takodje izjavu za list Politika u tekstu “Parada visokog rizika” od 15. septembra 2009. godine, gde Obradović poručuje: “Ako misle da mogu nekažnjenio da guraju prst u oko svima nama i našem narodu, srpski narod i Obraz to neće dozvoliti. Mi ih pozivamo da još jednom dobro razmisle o svemu i poručujemo Čekamo vas”! svedokinja je tumačila na isti način i rekla da su takve i slične izjave kojih je bilo puno u njoj lično izazivale strah.

Dalje, parole i grafiti koji su se pojavili pred povorku ponosa kao što su one "Čekamo vas", „Beogradom krv će liti gej parade neće biti” po njenim rečima predstavljaju poziv na nasilje, diskriminaciju i huškanje koje ima za cilj onemogućavanje slobode okupljanja.

Na pitanje advokata odbrane iz kog razloga nisu prihvaćene druge dve ponudjene lokacije, Ušće i plato Palate Srbije, svedokinja je odgovorila da je to politička odluka i da se ni jedan drugi politički ili javni skup nikad ne održava na periferiji već u centru grada i da bi prihvatanje te lokacije značilo dalju diskriminaciju LGBT osoba.

Advokat odbrane je takodje zatražio da se kao svedok pozove Premijer Mirko Cvetković koji je organizatorima povorke ponosa 19. septembra 2009. godine uručio rešenje o izmeštanju skupa.

Sudjenje se nastavlja 3. februara 2012.godine.