You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Saopštenja » Saopštenje za javnost - Sudjenje Miši Vaciću
ponedeljak, 25 mar 2019

Saopštenje za javnost - Sudjenje Miši Vaciću

misha vacicLabris želi da obavesti javnost da je suđenje Miši Vaciću, jednom od lidera desničarske organizacije SNP Naši 1389, zakazano za danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu ponovo odloženo na zahtev branioca okrivljenog.

Juče je u Palati pravde trebalo da bude održan novi pretres (prethodni, zakazan za 28. februar je otkazan usled štrajka i nedolaska advokata) u postupku protiv Miše Vacića, jednog od lidera fašističke organizacije "SNP Naši 1389", koji je optužen za širenje rasne i druge diskriminacije za vreme organizovanja Povorke ponosa 2009. godine kao i nedozvoljeno držanje oružja (član 387, krivičnog zakona).

Medjutim i današnji glavni pretres je odložen zato što nisu bili prisutni branioci optuženih. Naime, advokatkinja Gordana Božilović Petrović se nije pojavila, dok je branilac Aleksandar Đorđević rekao da on mora da napusti glavni pretres i ode u Šabac, jer brani uhapšenog Božidara Vučurevića (ratni gradonačelnik Trebinja, optužen za ratne zločine granatiranja Dubrovnika, a koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru).

Na ovom ročištu je, na predlog tužilaštva i poziv suda, trebalo da svedoče predstavnice/i Gej strejt alijanse (GSA) i Labrisa – organizacije za lezbejska ljudska prava.

Tužiteljka Leposava Vujanović Porubović je rekla da se ona protivi predlogu odbrane optuženog da se glavni pretres odloži, jer nije potrebno prisustvo branioca.

Sutkinja Ivana Ramić nije iskoristila svoja zakonska ovlašćenja da održi pretres bez prisustva branioca. Ona je pokazala posebnu blagonaklonost i rekla optuženom da mu poslednji put čini ustupak, čak ne obrazlažući razlog svog postupka.

Sledeći pretres je zakazan za 13. juni 2011.u 10h u Palati pravdi.

Jovanka Todorović Savović

Koordinatorka programa za lobiranje i zagovaranje/Lobbying and Advocacy Program Coordinator
Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava /Labris - Lesbian Human Rights Organization