You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Saopštenja » Godinu dana od zabrane Povorke ponosa
ponedeljak, 01 jun 2020

Godinu dana od zabrane Povorke ponosa

belgrade pride logoPre godinu dana, 19.09.2009. premijer Srbije Mirko Cvetković uručio je organizatorima Povorke ponosa rešenje kojim se naređuje izmeštanje ovog skupa na Ušće.

Tim rešenjem Direkcije policije MUP-a je faktički zabranjeno održavanje ove manifestacije na unapred planiranom i zakonski prijavljenom mestu. Javnosti je manje poznata činjenica da policija prema Zakonu o okupljanju građana nema pravo da izmešta skupove, već samo da ih odobri ili zabrani.

Ovim povodom, organizatori Povorke ponosa su prošle godine uputili Ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije i pokrenuli postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu kojim osporavaju pomenuto rešenje, kao i radnje državnih organa izvršene nečinjenjem, odnosno propuštanjem da učine sve što je u njihovoj moći da spreče nasilje nad učesnicima Povorke ponosa, kao i propuštanjem da organizatorima obezbede sudsku zaštitu i efikasno pravno sredstvo za navedena kršenja ljudskih prava. 

Na današnji dan, pre tačno godinu dana, Srbija je pokazala da nije došlo vreme za ravnopravnost, te da ekstremni pojedinci i grupe mogu da prete linčom i najavljuju i vrše krivična dela bez ikakvih posledica.
Nadamo se da će održavanjem Parade ponosa, zakazanom za 10. oktobar ove godine, ova greška biti ispravljena.
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."