You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Saopštenja » Zaustaviti nasilje!
ponedeljak, 20 avg 2018

Zaustaviti nasilje!

LABRIS_logoLabris – organizacija za lezbejska ljudska prava zahteva od policije, tužilaštva i pravosudnih organa da odmah privedu, istraže i odlučno kazne sve one koji ponovo najavljuju nasilje i prete organizatorima i učesnicima Parade ponosa.

Podsećamo javnost da godinu dana nakon što je Povorka ponosa 2009 zabranjena upravo zbog navodne nemogućnosti države da zaštiti učesnike, niko od vođa Obraza, 1389 i Naši, koji su naočigled celokupne javnosti pretili nasiljem, pozivali na linč i diskriminaciju, a samim tim počinili nekoliko krivičnih dela, nije kažnjen.

Uznemirava činjenica da su prošle godine oni privođeni i procesuirani zbog nedozvoljenog okupljanja 20. septembra u centru Beograda, ali da ni do danas nadležne institucije nisu našle za shodno da prepoznaju i zaustave pozive na linč i pretnje nasiljem čitavom delu populacije.
Nažalost, jedina poruka koja se na ovaj način šalje građanima Srbije je da je dozvoljeno i legitimno pretiti nasiljem kao i činiti, odnosno, najavljivati činjenje krivičnih dela bez ikakvih posledica.

Podsećamo ovim putem i da je vođa klero-fašističke organizacije Obraz, Mladen Obradović, u više navrata otvoreno priznao da je njegova organizacija predvodila nasilno razbijanje gej parade 2001, zbog čega ne samo da nije sankcionisana, već aktivno deluje na javnoj sceni Srbije.

Do održavanja Parade ponosa je ostalo mesec dana i deklarativna podrška državnih zvaničnika, koja je viđena i prošle godine, ne znači ništa ukoliko se nasilnici ne uhapse i adekvatno ne kazne zbog činjenja tj. najave činjenja krivičnih dela, kršenja Ustava Republike Srbije, kao i Zakona o zabrani diskriminacije. Krivični zakon je takođe prilično jasan, a naročito član 387, stav 5 koji kaže:

Ko javno preti da će, protiv lica ili grupe lice zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, veri, nacionalnosti, etničkom poreklu ili zbog nekog drugog ličnog svojstva, izvršiti krivično delo ....kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.