You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Saopštenja » Otkazati večerašnji „Trenutak istine“ na RTV Pink!
četvrtak, 23 maj 2019

Otkazati večerašnji „Trenutak istine“ na RTV Pink!

megafonLabris – organizacija za lezbejska ljudska prava zahteva od Radio - Televizije Pink da ne emituje večerašnje izdanje kviza „Trenutak istine“ a u kojem učestvuje takmičar Svetozar Barić iz Malog Mokrog Luga, koji se u prošloj emisiji hvalio time kako je 20 godina brutalno zlostavljao suprugu i decu.

Naime, u emisiji emitovanoj 31. marta 2010. godine, pomenuti nasilnik je otvoreno pričao kako je godinama prebijao decu i ženu, kako je on „vlasnik žene“, kako je prvog dana svog braka „išamarao ženu da bi ona znala da sa njim neće biti lako“, kako je „tukao decu zato što su ona plakala dok je on prebijao suprugu“.

Imajući u vidu da je Savet Republičke radiodifuzne agencije već opomenuo RTV Pink oktobra prošle godine zbog kršenja Zakona o radiodifuziji u istom ovom kvizu, tražimo od uredništva da ne dozvoli dalje propagiranje nasilja nad ženama i decom te da ne emituju večerašnje izdanje „Trenutka istine“.

Uprkos kritičkim osvrtima voditeljke kviza, Tatjane Vojtehovski, na izjave zlostavljača Svetozara Barića, nedopustivo je emitovati nastavak kviza i izjave čoveka koji bi trebalo da, umesto na televiziji, bude u zatvoru.

Takođe, od policije i tužilaštva zahtevamo da smesta istraže sve detalje vezane za slučajeve zlostavljanja, a o kojima je Barić otvoreno govorio u prošlom kvizu, te da postupe u skladu sa svojim ovlašćenjima, jer je više nego neverovatno da je, nakon decenijskih zlostavljanja bivših supruga, Svetozar Barić danas uzoran građanin koji ne prebija i ne maltretira.

Želimo ovim putem da podsetimo da su, samo u proteklih mesec dana, 4 žene ubijene od strane bivših tj. sadašnjih partnera te da mediji nikako ne smeju podsticati nasilje, a da su institucije obavezne da istraže zločine i najhitnije reaguju u ovim slučajevima.
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."