You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Saopštenja » RRA odbacio kao neosnovane predstavke Labrisa
ponedeljak, 25 mar 2019

RRA odbacio kao neosnovane predstavke Labrisa

rraRepublička radiodifuzna agencija smatra da nije korišćen govor mržnje prema gej – lezbejskoj populaciji tj. prema ženama u emisijama Ključ (RTS), Piramida i Bravo show (Tv Pink) a zbog kojih je Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, podnela predstavke 2007. godine.

Savet Republičke Radiodifizne Agencije je doneo Rešenje o odbijanju predstavki Labrisa kao neosnovanih, smatrajući da:

“Iako se iz stavova nekih od učesnika u navedenim emisijama može zaključiti da imaju nepovoljan stav prema osobama istopolne seksualne orijentacije, odnosno osobama ženskog pola, nije se moglo doći do zaključka da predstavljaju podsticanje diskriminacije i mržnje prema osobama drugačije seksualne opredeljenosti“.

Podsećamo da je do sada Savet RRA samo jednom konstatovao da je emitovan govor mržnje prema lezbejkama i gejevima i to 2005. godine, ali je tada bilo nemoguće izreći predviđene sankcije i mere jer zvanično TV Pink (koji je emitovao govor mržnje) nije bio emiter pa se Zakon o radiodifuziji nije mogao primeniti. Od podele frekvencija, Labris se nekoliko puta obraćao RRA po istom osnovu ali ona nijednom više nije utvrdila povredu pravila emitovanja.

Važno je istaći i da je Labris ove predstavke podneo marta 2007. godine, a Republička Radiodifuzna Agencija je odgovorila posle skoro dve godine i to tek nakon intervencije Zaštitnika Građana kojem smo se obratile.

Zbog svega navedenog, Labris će nastaviti da prati izveštavanje medija o istopolno orijentisanim osobama te da koristi postojeće mehanizme i zakonske mogućnosti. Smatramo da je nedopustivo da se na odgvoor RRA čeka dve godine kao i da se toleriše govor mržnje a naročito na Javnom servisu kojem pretplatu plaćaju svi/e građani i građanke Srbije.

Neke od izjava za koje je Labris tvrdi da predstavljaju kršenje Zakona o radiodifuziji, tj. člana 38 koji zabranjuje emiterima da objavljuju govor mržnje po raznim osnovama, su:

Jovica Stojanović, antropolog, emisija Ključ, emitovana 26. marta 2007. godine na prvom programu Radio - televizije Srbije:

«Za mene je ljubav kada sretnem neku ženu koja je prosečna srpska krava i od nje napravim boginju. I ja sam tad pun sebe.»


zatim

Ivana Žigon, glumica, emisija Piramida, emitovana 18. marta 2007. godine na Televiziji Pink:

«Dakle, ljudska prava, čini mi se, više ne štite ono dostojanstveno i ljudsko u čoveku, nego sve više slušamo, ne znam, o pravima nekih patoloških i nastranih pojava. Recimo, prava homoseksualaca, prava… pa uopšte ne znam da li je bilo toliko narkomana dok Evropa i Zapad nisu počeli da nas uče kako treba da živimo.»



Diana Miladinović
Dragana Vučković
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."