You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Saopštenja » Labris protiv govora mržnje
sreda, 15 jul 2020

Labris protiv govora mržnje

Beograd -- Elektronski mediji, prvenstveno televizije, retko se bave temama u vezi sa gej i lezbejskom populacijom, kažu u Labrisu.

Istraživanje je pokazalo da, kada se mediji i bave tim pitanjem, to rade na veoma uvredljiv način, uz korišćenje govora mržnje, izjavila je predstavnica organizacije za lezbejska ljudska prava Labris Dragana Vučković.

Ona je objasnila da je analiza programa elektronskih medija, koju je ova organizacija uradila krajem prošle i početkom ove godine, pokazala da je najčešće reč o kratkim prilozima, kao i da se problemi ove populacije najčešće uzgredno spominju.

"Najčešća tema je odnos prema gej i lezbejskoj populaciji i u takvim emisijama su gosti razni profili sagovornika, ali najčešće nema predstavnika gej i lezbejskih organizacija", istakla je Vučkovićeva.

Takav odnos, prema njenim rečima, pokazuje da se u Srbiji još održavaju stereotipi i predrasude i da se seksualna orijentacija još uvek ne tretira kao osnovno ljudsko pravo.

Labris je, kako je navela, od početka godine uputio Republičkoj radiodifuznoj agenciji tri predstavke zbog govora mržnje u njihovim emisijama, i to dve zbog emisija na Pinku i jednu zbog emisije na Radioteleviziji Srbije.

Još nije dobila nikakvu povratnu informaciju o tim dopisima.
--
18. septembar 2007. |  Izvor: FoNet
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."