You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Pravna pomoć » Konferencija sa lokalnim, pokrajinskim i republičkim Zaštitinicima/icama građana
sreda, 23 jan 2019

Konferencija sa lokalnim, pokrajinskim i republičkim Zaštitinicima/icama građana

zastitnik logoLabris – organizacija za lezbejska ljudska prava je 1. decembra 2010. godine u Beogradu održala jednodnevnu Konferenciju sa lokalnim, pokrajinskim i republičkim Zaštitinicima/icama građana.

Ovom radnom sastanku je prisstvovalo ukupno 11 ombudsmana odnosno zamenika ombudsmana iz cele Srbije: Bečeja, Bačke Topole, Novog Sada, Zrenjanina, Niša, Kragujevca, Beograda. Sastanku je prisustvovao i ombudsman Beogradskog univerziteta.

Cilj konferencije bio je pre svega razmena iskustava i ideja o mogućim ulogama Zaštitnika građana u podizanju vidljivosti tema vezanih za LGBT populaciju i probleme sa kojima se susreću seksualne manjine širom Srbije.
Imajući u vidu da najviše nevladinih organizacije koje se bave unapređivanjem ljudskih prava gej-lezbejske populacije postoji u Beogradu – želele smo ovom konferencijom da postavimo čvrst temelj za buduću saradnju, kako bi i u gradovima u kojima nema LGBT organizacija – tema seksualne orijentacije kao osnovnog ljudskog prava takođe bila vidljiva.

Na početku sastanka, predstavnica Labrisa Dragana Vučkovićje ukratko predstavila trenutni položaj LGBT populacije u Srbiji, govoreći o postojećem pravnom okviru, sudskim slučajevima ali i o zabranjenoj Povorci ponosa prošle godine tj. o Paradi ponosa koja se desila 10. oktobra 2010. godine.
Zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost i prava osoba sa invaliditetom, Zorica Mršević, predstavila je svim učesnicima sastanka dosadašnji rad republičkog Zaštitnika građana na unapređivanju i promociji prava LGBT osoba. Svakako je ovogodišnja akcija spuštanja zastave duginih boja na 27. juni, Dan ponosa lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, jedna od najvidljivijih i najznačajinih vidova podrške koju je ova institucija pružila do sada.
Jelena Višnjić, takođe predstavnica Labrisa, izložila je ukratko sliku LGBT populacije koja postoji u domaćim medijima posebno ističući skoro potpunu nevidljivost lezbejki u tekstovima dnevnih listova.

Tokom diskusije, najviše se govorilo o neprijavljivanju slučajeva diskriminacije i nasilja te o potrebi da sami Zaštitnici građana imaju proaktivan pristup kada je reč o LGBT ljudskim pravima. Neke od konkretnih ideja koje su dogovorene kao buduće zajedničke akcije sa Labrisom, su javne tribine u gradovima gde postoje lokalni ombudsmani, gostovanja predstavnica Labrisa u lokalnim medijima tj. saopštenja za javnost i druge izjave koje lokalni ombudsmani mogu davati a koje bi doprinele promociji prava LGBT populacije. Takođe, postignut je dogovor da predstavnice Labrisa učestvuju i daju svoj doprinos u izradi Povelje o studentskim pravima koju je najavio ombudsman Beogradskog univerziteta Branko Rakić.


Labris već godinama unazad ima odličnu saradnju sa Pokrajinskim tj. Republičkim Zaštitnikom građana kao i sa pojedinim lokalnim ombudsmanima a verujemo da je ovom konferencijom uspostavljen kontakt i dobra saradnja i sa Zaštitnicima/icama građana iz drugih gradova u Srbiji jer su svi prisutni pokazali zainteresovanost za rad na ovoj temi.

Dragana Vučković
Programska koordinatorka za pravnu pomoć
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."