You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Pravna pomoć » Izveštaj sa seminara Strateško zastupanje slučajeva kršenja LGBT ljudskih prava
sreda, 23 jan 2019

Izveštaj sa seminara Strateško zastupanje slučajeva kršenja LGBT ljudskih prava

gej parada londonU organizaciji ILGA Europe (International Lesbian and Gay Association), u Londonu je u periodu 24.-25. septembra, održan seminar o stateškom zastupanju u slučajevima kršenja LGBT ljudskih prava. Seminar je bio namenjen predstavnicima/acama organizacija koje su članice ILGA Europe a cilj je bio da učesnici/e saznaju više i razmene isksutva u oblasti vođenja strateških slučajeva na sudu.

Učesnici/e su bili iz sledećih zemalja: Finska, Nemačka, Turska, Hrvatska, Malta, Moldavija, Rusija, Slovačka, Italija, Ukrajina i Srbija. Predavači/ce su bili eksperti i ekspertkinje – pravnici/e, advokati/kinje iz celog sveta a svi sa puno iskustva u pomenutoj temi. Predavači/ce su bili iz sledećih organizacjia: Press for Change, Interights, International Commission of Jurists,  MarriageEquality, ILGA Europe

Prvog dana seminara, učesnici/e su imali priliku da saznaju više o osnovama stretškog zastupanja, njegovim ciljevima, metodama, stategijama. Jedna od predavačica je bila i Angela Mason – bivša izvršna direktorka najpoznatije britanske LGBT organizacije - Stonewall UK, koja je pričala o naporima i iskustvima organizacije tokom 80ih i 90ih godina u Engleskoj. O prvim slučajevima koji su vezani za LGBT tematiku na sudu u Strazburu, učesnicima/acama je govorio Peter Ashman, advokat koji je zastupao aplikanta u prvom-ikad dobijenom slučaju u Strazburu koji se ticao seksualne orijentacije (Dugdeon V UK, iz 1981.godine). Nakon svakog predavanja, učesnici/e su iamli prilike da postavljaju pitanja tj. diskutuju o primerima i slučajevima iz svoje zemlje, tj. regiona.

Drugog dana seminara, program je predviđao da se svi učesnici/e podele u grupe, te da svako izloži unapred pšripremljen slučaj kojim se trenutno bani organizacija iz koje dolazi. Ovaj deo treninga je bio veoma koristan jer su učesnici/e bili u prilici da od iskusnih advokata/kinja, koji se godinama bave LGBT ljudskim pravima, dobiju vrlo konkretne savete šta je najbolje činiti u svakom pojedinačnom slučaju. Postojale su ukupno tri radne grupe, na osnovu određenog ljudskog prava, te je prva grupa bila “Osnovna ljudska prava”, druga “Trans pitanja” a treće se ticala “Porodičnog života” te svih prava koja se tiču sfere privatnog, porodice, braka, usvajanja dece.

ILGA Europe ima nameru da i dalje nastavi da organizuje treninge na temu strateškog zastupanja te da sa partnerskim organizacijama radi na pronalasku odgovarajućih slučajeva kojima se može menjati neki policy, postojeći zakon, tj. koji može, osim što donosi pravdu oštećenom/oštećenoj, napraviti i širu društvenu promenu kada je reč o LGBT ljudskim pravima.

Dragana Vučković

Programska koordinatorka za pravnu pomoć

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."