You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Pravna pomoć » Održan seminar “Seksualna orijentacija i rodni identitet u pravnoj praksi”
sreda, 23 jan 2019

Održan seminar “Seksualna orijentacija i rodni identitet u pravnoj praksi”

zakonLabris – organizacija za lezbejska ljudska prava, organizovala je trodnevni seminar “Seksualna orijentacija i rodni identitet u pravnoj praksi”, namenjen pravnicima i pravnicama iz nevladinih organizacija ali i državnih institucija. Seminar je održan u hotelu Relax, u Kovačici a finansiran je od strane Open Society Institute, Budapest, tj. od strane Sigrid Rausing Trust.

Iako, godinama unazad, Labris sprovodi edukaciju za različite ciljne grupe a na temu lezbejske egzistencije i LGBT ljudskih prava uopšte, ovo je prvi put da su ciljna grupa bili/e pravnici/ce. Na ovo smo se odlučile, usled činjenice da u Srbiji, sada, postoji dobar pravni okvir koji štiti ljudska parava, odnosno pravo na seksualnu orijentaciju tj. činjenice da je implementacija ovih zakona jedan od ključnih izazova u godinama koje dolaze. Osnovni cilj seminara je bio upoznavanje pravnika/ca sa pravnom regulativom koja je značajna za pravo na seksualnu orijentaciju, kao i uvid u postojeću domaću i međunarodnu sudksu praksu kada je zaštita LGBT ljudskih prava u pitanju.

Seminaru je prisustvovalo 14 pravnika i pravnica, i to: dve osobe zaposlene u sudu, 4 zaposlene u instituciji republičkog Zaštitnika građana, tj. Pokrajinskog ombudsmana, jedan apsolvent Pravnog fakulteta Union i trener tima za simulaciju slučajeva pre Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, i sedam pravnika/ca iz nevladinih oragnizacija za ljudska prava koje se bave pružanjem besplatne pravne pomoći.

Predavači/ce na seminaru su bili: Dragana Vučković i Marija Savić (Labris), Sanja Juras (Lezbijska grupa Kontra, Zagreb), Marko Karadžić (državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava), Goran Miletić (Civil Rights Defenders) i Vidan Hadži-Vidanović (University of Nottingham i Beogradski centar za ljudska prava).


Cilj seminara: kroz interaktivan rad i razmenu iskustva, pružiti informacije o pravnoj regulativi i mehanizmima koji štite osobe drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne, a koje će učesnici/e moći da koriste u svom daljem profesionalnom radu

Obrazovni plan i program sastojao se od osam tema: Pol, rod, seksualna orijentacija; Seksualna orijentacija i rodni identitet, zakonodavstvo u Srbiji; Seksualna orijentacija i rodni identitet - mehanizmi CoE, EU, UN; Seksualna orijentacija i rodni identitet, zakonodavstvo u Hrvatskoj; Seksualna orijentacija i rodni identitet, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu; Case study: Povorka ponosa 2009; Case study: Hrvatska; Rad u grupama, simulacija slučajeva kršenja LGBT ljudskih prava.

Obrazovni materijal bile su Labrisove publikacije: Čitanka od A do Š o gej-lezbejskim ljudskim pravima, Pravna brošura, Priručnik za pravnike i pravnice, Ljubav u stvari, Šta ti srce kaže, kao i propagandni materijal Labrisa (olovke, blokovi).

Evaluacija se sprovodila na osnovu upitnika kreiranog za potreba ovaj seminar. Upitnik su popunjavali svi učesnici/ce seminara na kraju seminara. Pitanja u upitniku odnosila su se na motivaciju učesnika, opštu ocenu seminara, na procenu trenera/ica i komentare, sugestije i preporuke.

Na osnovu obrađenih podataka i dobijenih rezultata, možemo zaključiti da je seminar bio uspesan. Prosečna ocena opšteg utiska seminara je 4,46.
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."