You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Pravna pomoć » RTS se izvinjava zbog izjave Vuka Kostića
sreda, 23 jan 2019

RTS se izvinjava zbog izjave Vuka Kostića

RTS_logoLabrisu – organizaciji za lezbejska ljudska prava, stigao je juče dopis od Radio–televizije Srbije, a u kojem PR služba Javnog servisa navodi da je “primedba” Labrisa na emisiju Balkanskom ulicom “opravdana”, kao i da će se autorka Vesna Dedić, iako “nije direktno odgovorna za izjavu svog gosta“ - izviniti u sledećoj emisiji.
Labris pozdravlja ovu brzu reakciju i podseća Javni servis na buduće poštovanje propisa koji se odnose na suzbijanje govora mržnje i promociju nasilja, kao i obaveze propisane samim statutom Javnog servisa - „da u programu spreči bilo kakav oblik rasne, verske, nacionalne, etničke, polne netolerancije ili mržnje.“

PR služba Javnog servisa uputila je dopis nakon što je Labris, pre dva dana, podneo predstavku Republičkoj radiodifuznoj agenciji protiv RTS a povodom izjave glumca Vuka Kostića da bi ubio svoju partnerku da je vidi u društvu drugog muškarca. Ovu izjavu Kostić je dao gostujući u emisiji Balkanskom ulicom, emitovanoj 11.04. na Radio-televiziji Srbije, a reakcija autorke pomenute emisije bila je smeh, i izjava da je Kostić „divan sagovornik na temu ljubavi, dobrote, pesama, kafana i pića...”

Labris još jednom podseća da je u Srbiji, u protekla tri meseca, najmanje 13 žena ubijeno od strane svojih bivših ili sadašnjih partnera i zahteva od medija da o nasilju nad ženama izveštavaju u skladu sa zakonima a pre svega profesionalno, ozbiljno i odgovorno.

Naglašavamo da je Zakonom o radiodifuziji propisana mogućnost da emiter, protiv kojeg je predstavka podneta, ima mogućnost da se izjasni o predstavci a u skladu sa članom 14 Zakona o radiodifuziji.

Razumevajući uticaj koji mediji imaju na formiranje stavova ali i vrednosti u jednom društvu, Labris će i ubuduće nastaviti da prati izveštavanje domaćih medija o manjinskim grupama tj. da reaguje na govor mržnje prema ženama i gej-lezbejskoj populaciji.
Komentari
Dodaj Novi
Anonimus 2010-04-15 14:57:24

:woohoo: :huh: :whistle: :s :idea: :evil: B) :X
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."