You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Info centar » Izveštaj sa seminara "Na slovo L #7"
sreda, 15 jul 2020

Izveštaj sa seminara "Na slovo L #7"

LPod pokroviteljstvom Mama Cash-a i Sigrid Rausing Trust-a, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, organizovao je sedmi po redu seminar „Na slovo, na slovo.. L“.

Seminar je održan na Zlatiboru, od 20. do 23. maja i namijenjen lezbejkama i ženama drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne. Cilj seminara bio je da učesnicama pruži informacije koje se tiču coming outa,  internalizovane homofobije, istorije lezbejskog pokreta, lezbejske seksualnosti i ostalih tema koje su sastavni dio lezbejske egzistencije, zatim da omogući učesnicama međusobnu razmjenu iskustava i mišljenja u vezi sa temama seminara, kao i da pokrene proces osnaživanja u cilju aktivnijeg uključivanja lezbejki kako u život zajednice, tako i šire.

Za četiri dana, koliko je trajao seminar, održane su radionice/predavanja na teme: stereotipi i predrasude, identiteti; jezik kao sredstvo diskriminacije; homofobija i internalizovana homofobija; ljudska prava; coming out; konflikti; seksualnost.
Od 15 prijavljenih, koliko ih je ušlo u uži izbor, seminaru je prisustvovalo 13 osoba. 2 žene su odustale sa obrazloženjem da su iskrsle nepredviđene, neodložne obaveze.
Za seminar je stiglo 19 prijava, od kojih smo za seminar odabrali 15 učesnica, rukovodeći se pre svega motivima za učešće na seminaru.

Na seminaru je prisustvovalo 13 učesnica:
7 iz Beograda
3 iz Niša
3 iz Novog Sada

REZULTATI EVALUACIJE

Opšti utisak seminara – 4.76
Opšta ocena primenljivosti stečenog znanja -  4.46
Odnos voditeljki sa polaznicama – 4.69

Jezik kao sredstvo diskriminacije – Hana Ćopić.
Prosečna ocena predavanja/predavačice – 4.53
Stereotipi, predrasude – identiteti – Marija Savić
Prosečna ocena predavanja/predavačice – 4.53
Homofobija i internalizovana homofobija – Dragana Stojanović
Prosečna ocena predavanja/predavačice – 4.
Ljudska prava – Dragana Vučković.
Prosečna ocena predavanja/predavačice – 4.38
Coming out – Biljana Stanković - Lori
Prosečna ocena predavanja/predavačice – 4.
Konflikti – Forum teatar – Mirela Pavlović
Prosečna ocena predavanja/predavačice – 4.53
Seksualnost – Marija Savić
Prosečna ocena predavanja/predavačice – 4.30

Analiza evaluacijskih upitnika pokazala je, kada je u pitanju motivacija za učešće, učesnice su u najvećem procentu navodile potrebu za proširivanjem znanja i osnaživanje, kao i socijalizaciju sa drugim lezbejkama. Većina učesnica smatra da ih je seminar osnažio u pravcu prihvatanja svog identiteta, zatim u pravcu jačanja osećaja pripadnosti zajednici, povećanja vidljivosti svog identiteta, bolje socijalizacije i povezivanja sa drugim lezbejkama i jačanja samopouzdanja za dalji život i borbu za ostvarenje svojih prava, a pružio im je i nove percepcije coming out-a. Kao odgovor na pitanje kakvu korist će imati od seminara i kako će stečena znanja primijeniti u svakodnevnom životu, učesnice su navodile spremnost na lični aktivizam u okviru svoje sredine, informisanje prijatelja i užeg kruga ljudi o lezbejskim pravima, kao i osnaživanje drugih lezbejki, svojih prijateljica, poznanica, itd. Takođe seminar je pokrenuo jedan broj učesnica na razmišljanje o tome da se i same u narednom periodu osmišljavaju i vode slične radionice za druge lezbejke, što je izuzetno značajan korak ka samoosnaživanju. Pošto su neke učesnice već angažovane u drugim organizacijama, one su istakle da će im znanja i iskustva stečena na seminaru pomoći u njihovom profesionalnom i aktivističkom okruženju u cilju osnaživanja drugih lezbejki koje se okupljaju oko njihovoh organizacija. Sve učesnice su bile prezadovoljne neformalnim dielom seminara, celokupnom organizacijom kao i izborom hotela i smeštajem, koji su ocenjivale kao ’’komforno’’, ’’fenomenalno’’.  Sve učesnice, bez izuzetka, bi i drugim lezbejkama preporučile da učestvuju na ovakvom seminaru zbog mogućnosti sticanja korisnih znanja i informacija  i mogućnosti ličnog rasta i razvoja kroz osnaživanje. Neke od poruka organizatorkama odnose se nastavak organizovanja sličnih seminara i podršku da nastave sa aktivizmom. Generalne poruke Labrisu su „Nastavite i dalje tako”;  „Hvala vam sto postojite. Nastavljamo zajedno!!!!“

Izveštaj sastavila: Jelena Vasiljević

Komentari
Dodaj Novi
Next?
~ 2010-06-25 13:14:02

Kad ce da bude sledeci seminar „Na slovo, na slovo.. L“?
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."