You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Edukacija » Izveštaj sa seminara „Istopolna orijentacija u radu Domova zdravlja“
utorak, 19 feb 2019

Izveštaj sa seminara „Istopolna orijentacija u radu Domova zdravlja“

vinski_dvorPeti po redu Labrisov seminar, pod nazivom „Istopolna orijentacija u radu Domova zdravlja“, održan je u Hajdukovu, od 21. do 24. aprila.

Projekat su podržali – UNDP i Uprava za rodnu ravnopravnost, Astraea Lesbian Foundation For Justice, Civil Rights Defenders i Sigrid Rausing Trast. Poziv je bio otvoren za sve zdravstvene radnike/ce Domova zdravlja, a pre svega za psihologe/škinje, psihijatre/arke i ginekologe/škinje.

Seminaru je prisustvovalo 16 zdravstvenih radnika/ca – 3 ginekologa/škinje, 4 psihološkinje, 2 psihijatarke, 2 lekara/ke opšte prakse, 1 specijalistkinja socijalne medicine i 4 medicinske sestre. Od šesnaestoro prisutnih, 15 učesnika/ca je bilo ženskog pola, a samo jedan muškog. Zdravstveni radnici/e su došli iz sledećih gradova – Vranje, Leskovac, Beograd, Novi Sad i Senta. U pitanju su sledeće ustanove – Dom zdravlja (Rakovica, Savski Venac), Zdravstveni centar (Vranje, Leskovac), Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i Institut za onkologiju Vojvodine.

Ovo je prvi Labrisov seminar na kome smo imale stručnjake/inje koji/e su svi/e od reda u punoj radnoj zrelosti –  koji/e su angažovani/e (neki/e od njih) i u radu nevladinog sektora, u humanitarnim akcijama različitog tipa, a bave se i edukativnim radom.

Poseban uspeh je činjenica da su se ovi profesionalci/ke odazvali/e pozivu iako program još uvek nije akreditovan (što nam je u planu). Oko 15 prijava smo morali da ostavimo po strani, jer nije bilo finansijskih uslova da pokrijemo troškove boravka tolikog broja učesnika/ca (30).
U toku seminara je predstavljeno sedam tematskih celina – Identiteti, istopolna orijentacija i egzistencija lezbejki, Ljudska prava lezbejki i gejeva, Društveni mehanizmi homofobije, Trans egzistencija, Polno prenosive infekcije, Predrasude i stereotipi, i Comming out. Devet predavača/predavačica je učestvovalo u realizaciji ovih tema, od toga – dve trenerice su iz Labrisa, a svi/e ostali/e stručnjaci/kinje su iz različitih zdravstvenih ustanova, savetovališta i organizacija.

Specijalno za ovu priliku, Labris je dobio autorska prava da prevede brošuru Američkog udruženja psihologa „Smernice za psihoterapijski rad sa lezbejkama, gejevima i biseksualnim klijentkinjama i klijentima“.
Sledeći seminar ovog tipa planiran je za početak decembra, ove godine.Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."