You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Edukacija » EDUKACIJA MEDIJA I OMLADINSKIH ORGANIZACIJA O LEZBEJSKIM LJUDSKIM PRAVIMA
ponedeljak, 22 jul 2019

EDUKACIJA MEDIJA I OMLADINSKIH ORGANIZACIJA O LEZBEJSKIM LJUDSKIM PRAVIMA

Projekat : 2004/2005

ŠTA JE U PLANU:

-3 jednodnevna seminara ZA MEDIJE, Ka Evropi: marginalizovane grupe i odgovorno novinarstvo,

Smatramo da mediji imaju jednu od ključnih uloga u formiranju stavova u društvu, te je cilj seminara da kroz razmenu iskustava ostvarimo što bolje razumevanje i izveštavanje javnosti o položaju marginalizovanih grupa, kao i uspostavljanje dugoročne saradnje.

Naročiti podstrek nam je činjenica da su upravo mediji ti koji su uticali da republički zakon o javnom informisanju bude prvi koji eksplicitno sankcioniše i diskriminaciju istopolno orijentisanih osoba.

 

Seminar Ka Evropi: marginalizovane grupe i odgovorno novinarstvo biće realizovan tokom septembra, oktobra i novembra 2005. godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, u saradnji Labrisa – grupe za lezbejska ljudska prava, Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Odborom za ljudska prava Niš, Negotin i Vranje.

 

-1  seminar Različite/i  a  ravnopravne/i, od 20. do 23. oktobra 2005. u Beogradu. Seminar je namenjen osobama koje su aktivne u omladinskim organizacijama i koje sa mladima rade na promociji ljudskih prava.

Seminar uključuje predavanja i radionice na kojima će učesnice i učesnici imati priliku da se upoznaju sa ljudskim pravima osoba čija je seksualna orijentacija različita od heteroseksualne.

Teme

-razgovor o predrasudama, diskriminaciji i homofobiji u društvu u kome živimo, o osnovnoj terminologiji i opštim pojmovima o istopolnoj orijentaciji, lezbejskoj egzistenciji, kao i o pravnim regulativama. Ucesnici/ce ce imati priliku da predstave rad svojih organizacija i da osmisle strategije i akcije za dalju saradnju sa Labrisom.

Predavači/ce na seminarima će biti stručnjaci/kinje iz oblasti zakonske regulative, lingvistike, ženskih prava i lezbejskih prava.

-Tribine

za II polovinu 2005 godine planirana je realizacija 5 tribina, u 5 gradova(Novi Sad, Zrenjanin,Kragujevac, Nis, Negotin) u saradnji sa 8 organizacija članica Mreže. Tribine za temu imaju promociju antidiskriminacione politike.

-Novo,dopunjeno izdanje Citanke

 

STA JE URADJENO:

MREŽA

održane su 2 radionice, za 2 organizacije članice Mreže (Lambda i Zrenjaninski edukativni centar), iz 2 grada, Radionicama je u proseku prisustvovalo po 8 osoba. Radionici organizovanoj u Zrenjaninskom edukativnom centru pored članica grupe prisustvovale su i predstavnice foruma žena političke parije Liga socijaldemokrata Vojvodine kao i ombudsman za ljudska prava.

- Zajednički promotivni materijal Mreže stampan i distribuiran u tiražu od 1 000 primeraka.

-u izradi Biltena učestvovalo je 13 organizacija članica Mreže.

-u saradnji sa 1 organizacijom članicom Mreže realizovano je pilot istraživanje o nasilju nad LGBT osobama. Rezultati su distribuirano na najmanje 24 adrese institucija, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija, i dostupni su na sajtovima 3 organizacije.

Rezultati ovog pilot istraživanja su takođe prezentovani na konferenciji za štampu povodom Dana ponosa. Informaciju o rezultati istrazivanja prenelo je namanje 9 medija.

 

U poslednjih 6 meseci periodu u saradnji sa 2 organizacije članice Mreže realizovane su 2 radionice za aktiviste i članstvo tih organizacija.

ANALIZA MEDIJA

-Praćenje medijskog izvještavanja o lezbejskoj i gej populaciji (sedam dnevnih novina i dva nedeljnika)

-iz poređenja analize medija za 2004. i prva tri meseca 2005. godine uočeno je da mediji u velikom procentu neutralno kontekstuiraju pisanje o GL populaciji, pogotovo u 2005. – u  80% slučajeva, veoma pozitivnog i veoma negativnog kontekstuiranja tekstova gotovo da i nema. Ali, najveći broj novina je samo uzgredno pominjao GL populaciju GL teme, da je najveći broj tekstova bio mali i objavljen u rubrici Zabava na teme estrada, privatni život, afere, skandali GL pojedinaca, da se najčešće pisalo o događajima koji se desili »negde u svetu«, a ne u Srbiji.

Analiza govori da je pisanju medija, i u 2004. i u 2005. godini, zajedničko i to da nije objavljen niti jedan tekst o promociji GL grupa, da među izvorima informacija GL aktivista/aktivistkinja nema i da ispod 3% od ukupnog broja objavljenih tekstova u potpunosti posvećenih GL populaciji i GL temama ima za aktere GL organizacije.

-od aprila 2005. godine Labris je nastavio da prati izveštavanje 3 najtiražnija dnevna lista u Srbiji – Večernje novosti, Blic i Danas.

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."