You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Edukacija » Edukacija ženskih NVO-a, NVO-a za ljudska prava i medija
utorak, 19 feb 2019

Edukacija ženskih NVO-a, NVO-a za ljudska prava i medija

Projekat “Edukacija ženskih nevladinih organizacija, mješovitih organizacija za ljudska prava i medija o lezbejskim ljudskim pravima”, 2003/2004


U oktobru 2003. završen je projekat Edukacija ženskih nevladinih organizacija o lezbejskim ljudskim pravima koji je realizovao Labris u saradnji sa ženskim grupama iz Beograda, Niša i Novog Sada. Taj jednogodišnji ciklus edukacije se sastojao iz niza edukativnih i kreativnih radionica, predavanja i filmskih projekcija, a od novembra 2003. godine počeo je sa realizacijom novi projekat Edukacija ženskih NVO-a, NVO-a za ljudska prava i medija koji za cilj ima bolju saradnju na zajedničkoj promociji lezbejskih ljudskih prava. Projekat je trajao godinu dana, a kao svoj nastavak u narednom periodu imaće i edukaciju omladinskih organizacija, foruma mladih iz političkih partija i biće stavljen veći akcenat na edukaciju medija. Način realizacije aktivnosti je u formi seminara kroz koje će učesnice/i dobiti osnovne informacije o lezbejskoj egzistenciji i pravima.

Edukacija ženskih NVO-a, kao i NVO-a za ljudska prava je osmišljena tako da predstavnice/i svake organizacije prođu dva trodnevna seminara. Bazični seminar je učesnicama/ima pružio osnovne informacije iz širokog spektra tema koje pokriva lezbejska egzistencija.

Grupe učesnice prvog seminara za ženske NVO bile su: “SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja” (Grocka), “Forum žena LSV” (Novi Sad), “Centar za devojke” i “Ženski centar” (Užice) i “Zrenjaninski edukativni centar – ZEC” (Zrenjanin).

Na tom seminaru bile su predstavljene sledeće teme: “Jezik i terminologija”; “Psihološki aspekti lezbejstva”; “Sociološki aspekti lezbejstva”; “Predrasude i diskriminacija”, “Homofobija”, “Lezbejska egzistencija” i “Pravna regulativa homoseksualnosti”.

Grupe učesnice na prvom seminaru za NVO za ljudska prava bile su: “Odbor za ljudska prava” (Negotin), “Alternativni krug” (Kragujevac), “Romski informativni centar – RIC” (Kragujevac), “Odbor za ljudska prava” (Niš) i “Forum za građanska prava” (Niš). Sa manjim promenama predavačica bile su predstavljene iste teme kao i na seminaru za ženske organizacije.

Druga serija seminara osmišljena je kao strateško planiranje gde su učesnice/i razmatrale/i načine i mogućnosti promocije lezbejskih ljudskih prava u svojim zajednicama. Po jedan seminar strateškog planiranja je održan za ženske NVO i za mješovite NVO-e za ljudska prava. Ženska nevladina organizacija iz Kikinde “Ženska alternativna radionica – ŽAR” je na oba seminara održala prezentaciju svog projekta “Drugačiji pogled” kojim su uspešno predstavile pitanje prava različitih manjina u svojoj zajednici. Tokom oba seminara grupe učesnice su osmislile dalje strategije delovanja i specifične aktivnosti kojima će promovisati lezbejska prava.

Nakon održanih seminara oformljena je mreža organizacija koje su učestvovale ove godine u projektu, kao i nekih koje su učestvovale prošle godine, kako bi se ubuduće što efikasnije reagovalo na primere kršenja lezbejskih ljudskih prava i pokretanje zajedničkih akcija.

Saradnja sa Ženskim studijama iz Novog Sada, koje su prošle godine učestvovale u projektu, nastavljena je i tokom ove godine.

Takođe, uradile smo analizu štampanih medija koja se fokusira na način pisanja o lezbejskim/gej temama (terminologiju), zastupljenost tekstova u određenim listovima kao i to da li se tekstovi odnose na događaje iz naše sredine ili se prenose vesti iz sveta. Naravno, analiza obuhvata mnogo više detalja koji će dati mnogo jasniju sliku o položaju LGBT populacije kod nas oslikanu kroz pisanje medija. Listovi koji su obuhvaćeni su: Danas, Večernje novosti, Blic, Glas javnosti, Politika, Balkan, Kurir, Vreme i NIN. Ne detaljnoj analizi štampanih medija i kreiranju kodeksa za pomenutu analizu sa nama su radile Snježana Milivojević, savetnica za rad sa medijima i stručnjakinja iz oblasti analize medija i Ana Šolović, analitičarka. Analizu medija možete download-ovati sa našeg sajta.

U okviru cilja senzibilizacije medija realizovale smo dva jednodevna seminara za predstavnice/ke medija. Seminar u Beogradu je održan početkom oktobra 2004. godine uz prisustvo malog broja zainteresovanih novinarki/novinara iz Politike, Danasa, B92 i Vremena. Na seminaru smo razgovarale o sledećim temama: Istorija lezbejskog pokreta, Jezik i terminologija istopolne orijentacije, Odgovornost medija u tretiranju različitosti. Kroz simulaciju konferencije za štampu, prisutne/i novinarke/i su imale/i priliku da napišu i izveštaj sa iste i da zajedno razgovaramo o našim očekivanjima od medija kao i od očekivanjima media od nas. Nakon seminara, učesnice/i su objavile/i članke o svojim utiscima sa seminara.

Drugi seminar za predstavnice/ke medija održan je krajem oktobra u Novom Sadu, uz pomoć i podršku Ženskih studija i istraživanja.

Za svrhe prošlogodišnjeg projekta Labris je štampao “Čitanku”, u 200 primeraka, koja je podeljena svim grupama učesnicama, pojedinačnim učesnicama i data Narodnoj biblioteci u Beogradu. Ove godine čitanka je redizajnirana i poboljšana, i podeljena svim ciljnim grupama i pojedinkama/kama koje učestvuju u projektu. Od promotivnog materijala štampale smo i razglednice i nalepnice čije su poruke i dizajn osmišljene u saradnji sa učesnicama/ima u projektu. Promotivni materijal je distribuiran i različitim nevladinim organizacijama širom zemlje, kao i različitim institucijama.

Kao štampani materijal posebno izdvajamo Priručnik za novinarke/e koji novinarkama/novinarima pruža razne informacije iz oblasti lezbejskih prava, evropskih konvencija, rječnik preporučljivih termina, primjere dobrog izvještavanja, rezultate analize štampanih medija, itd. Priručnik možete download-ovati sa našeg sajta.


Priručnik za novinare (502 KB)
Kodeksi domaćih i međunarodnih medijskih organizacija (982 KB)
Analiza medija (190 KB)

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."