You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Lobiranje i Zagovaranje » Saopštenje za javnost povodom predstavljanja Godišnjeg izveštaja za 2010. godinu
nedelja, 18 feb 2018

Lori CHLabris predstavio godišnji izveštaj o položaju LGBTIQ populacije u Srbiji za 2010. godinu i najavio zakon o registrovanom partnerstvu

Izveštaj organizacije Labris o stanju ljudskih prava LGBTIQ osoba u Srbiji za 2010. godinu predstavljen je danas u 11 časova konferencijskoj sali hotela „Prag“.

Predstavljanju izveštaja su prisustvovali/e predstavnici/ce organizacija za zaštitu ljudskih prava, predstavnici/ce drugih LGBT organizacija kao i profesori/ke Pravnog fakulteta i Univerzitetski Ombudsman, Branko Rakić.

Labris već petu godinu za redom uredjuje i predstavlja godišnje izveštaje o slučajevima nasilja i diskriminacije nad LGBT populacijom, odnosu državnih institucija i političkih partija prema ovoj populaciji.

Labrisova koordinatorka programa za lobiranje i zagovaranje, Jovanka Todorović Savović prenela je da se u izveštaju navodi da su državne institucije prošle godine u većem broju podržale ljudska prava LGBT osoba i organizacija, pre svega u procesu organizacije Parade ponosa 2010g. i da je učinjen mali pomak u poboljšanju položaja pripadnika LGBT populacije.

Medjutim i pored toga što je odnos državnih organa i političara prema pripadnicima LGBT populacije poboljšan, oni su gotovo svakodnevno žrtve diskriminacije i homofobije, a njihovi problemi ne mogu se rešiti samo organizovanjem Parade ponosa.

Koordinatorka Labrisa takodje je najavila da je pripremljen predlog zakona o registrovanom partnerstvu istopolnih parova koji će biti u potpunosti predstavljen početkom narednog meseca.

Zorica Mršević, profesorka na Fakultetu za evropske pravno političke studije Univerziteta Singidunum i naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu  govorila je o ignorantskom odnosu institucija prema LGBT pravima ukazujući na potrebu procesuiranja slucajeva nasilja, problematičnost selektivnog primenjivanja pravde, potrebu za senzibilisanjem zaposlenih u državnim institucijama.

Profesorka Mršević nas je takodje upoznala sa izveštajem poverenika Saveta Evrope za ljudska prava, Thomasa Hammarberga nakon objave rezultata istraživanja o diskriminaciji na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Goran Miletić, programski direktor za Zapadni Balkan ukazao je na potrebu organizovanja Parade ponosa i neophodnosti sistematičnijeg pristupa državnih institucija kada su u pitanju LGBT prava.

Milan Antonijević, iz komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM govorio je o presudama i o sudjenjima koja su u toku za nerede na Paradi ponosa 2009. i 2010. godine i upozorio na pasivnost i nesenzibilisanost sudstva kao dva ključna problema  u odnosu na zaštitu LGBT prava.

Beograd, 25.6.2011.

Jovanka Todorović Savović
Koordinatorka programa za lobiranje i zagovaranje/Lobbying and Advocacy Program Coordinator
Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava /Labris - Lesbian Human Rights Organization