You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Lobiranje i Zagovaranje » Saopštenje za javnost povodom obeležavanja Medjunarodnog dana ponosa
utorak, 19 feb 2019

Saopštenje za javnost povodom obeležavanja Medjunarodnog dana ponosagay-lesbian-hands1Razvijanjem platna duginih boja, koja predstavlja simbol LGBT pokreta, na zgradi Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, u Beogradu danas je simbolično obeležen Međunarodni dan ponosa.


Zastavu su razvili predstavnici organizacija Labris i Gayten i tako obeležili dan borbe za prava lezbejki, gej, biseksulanih i transrodnih osoba (LGBT).

 

Budući da je LGBT populaciji u Srbiji uskraćeno pravo na spontano okupljanje i da je potrebno nekoliko meseci pregovora da se organizuje Parada ponosa, ovim gestom simbolično obeležavamo Međunarodni dan ponosa, izjavila je novinarima predstavnica Labrisa Jovanka Todorović Savović. Ali  ipored toga, ovaj simboličan gest nije zamena za Pardu koja će biti odrzana na jesen.


Direktor Uprave za ljudska i manjinska prava Nenad Đurđević je istakao da je spuštanjem platna u duginim bojama simbolično obeležen svetski Dan ponosa, čime Ministarstvo za državnu upravu, lokalnu samoupravu, ljudska i manjinska prava, izražava svoje snažno zalaganje za poštovanje prava svih manjinskih grupa, uključujući seksualne manjine. Tom prilikom takodje je istakao da članovi LGBT zajednice treba da budu ravnopravni u društvu, uz podizanje svesti građana Srbije do nivoa svih razvijenih zemalja.Važno je da se ljudsko pravo izbora seksualnog opredeljenja u Srbiji u potpunosti poštuje i uvažava, istakao je Đurđević.


Prilikom performansa, u ulici u kojoj je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu bili su prisutni/e i predstavnici/e nekoliko LGBT organizacija kao i drugih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

 

Beograd, 27.6.2011.

Jovanka Todorović Savović

Koordinatorka programa za lobiranje i zagovaranje/Lobbying and Advocacy Program Coordinator

Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava /Labris - Lesbian Human Rights Organization

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."