You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Lobiranje i Zagovaranje » Uklonjeni grafiti mržnje u blizini Autokomande
utorak, 19 feb 2019

Uklonjeni grafiti mržnje u blizini Autokomande

LABRIS_logo

Labris uputio pismo za hitno uklanjanje grafita, komunalna inspekcija reagovala u roku od 24 sata 

 

Labris, organizacija za lezbejska ljudska prava, uputila je protestno pismo gradskoj komunalnoj inspekciji i gospodinu Nebojši Tomiću, zameniku gradskog sekretara za inspekcijske poslove, izražavajući revolt što se i nakon šest meseci od održane Parade ponosa, grafiti mržnje nalaze na brojnim mestima širom Beograda.  

 

Nakon sugestija jednog broja gradjana i gradjanki medju kojima je i lično dr Zorica Mršević, Labris se obratio komunalnoj inspekciji zahtevajući HITNU i neodložnu akciju uklanjanja grafita na čije smo konkretno postojanje odgovarajućom dokumentacijom i ukazali. 

 

Ovim putem, želimo da pohvalimo, ne samo izvanredno brzu i odlučnu akciju komunalne inspekcije i gospodina Tomića zahvaljujući čijoj su  inicijativi ti grafiti prekrečeni, već i pokazano razumevanje za opasnost koju ova naizgled bezazlena poruka nosi.  

 

Grafiti koji poručuju “Kolji pedera”,  “Čekamo vas”, „ Beogradom krv će liti, gej parade neće biti” kao i „Sloboda za navijače“, „Pravda za Uroša“, „Stop ciganskom teroru” neretko propraćeni kukastim krstovima pružaju lošu sliku Beograda te pokazuju da se homofobičnost, nacionalizmi i šovinizmi različitih nacionalnih predznaka međusobno hrane i jačaju.

 

Smatramo da je osuda homofobičnih grafita, grafita koji vrijeđaju nacionalna osećanja, koji propagiraju anticivilizacijske i retrogradne ideje i koji pozivaju na linč čitavog dela populacije, veliki korak u izgradnji tolerantnog društva, društva koje poštuje različitost. 

 

Ovom akcijom uradjena je velika stvar ali ona predstavlja tek početak duge i teške borbe protiv ovog vandalskog ponašanja. 

 

Sa tim u vezi, Labris će i u budućnosti nastaviti da ukazuje na pojavu poruka koje predstavljaju eksplicitan govor mržnje, pretnje i poziv na linč i veruje da će i u buduće moći da računa na ovakvu agilnu reakcija komunalne inspekcije. 

 

Za Labris,

Jovanka Todorović  Savović

Koordinatorka programa javnog zagovaranja, lobiranja i pravne pomoći

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."