You are here: Početna » Labris » Aktivnosti » Lobiranje i Zagovaranje » LGBTTIQ populacija u štampanim medijima u Srbiji - januar, februar 2011.
utorak, 19 feb 2019

LGBTTIQ populacija u štampanim medijima u Srbiji - januar, februar 2011.

Medijski izveštajLabris – organizacija za lezbejska ljudska prava, počela je 1. januara 2010. godine sa novim ciklusom praćenja dnevnih štampanih medija u Srbiji, odnosno sa analizom medijskog diskursa koji se referira na LGBTTIQ terminologiju i/ili teme. Pressclipping na dnevnom nivou, nam obezbeđuje uvid na način na koji se, koliko, kada, i zašto - štampani mediji u Srbiji bave temom istopolno orijentisanih osoba, a Labris će i u toku ove godine nastaviti praksu izrade tromesečnih medijskih izveštaja, jer analitički, kritički i aktvistički pristup stvarnosti podrazumeva uključivanje medijske dimenzije kao jednog od ključnih elemenata u procesu formiranja mišljenja.

 

Iako je Srbija na početku 21. vijeka u procesu pokušaja inkorporiranja standarda Evropske Unije u vrednosni i legislativni sistem, otpori modernizaciji društva su još uvijek prisutni, posebno u odnosu na manjinske grupe. Homofobični diskurs još uvijek je dominantan u našem društvu u kojem je istopolna ljubav polje zabrane i tabua. Reprodukciju homofobije se između ostalog ostvaruje kroz autoritativnu promociju nenaučnih stavova, predrasuda, „tradicionalnih srpskih vrednosti“, kako religijskih, tako i moralnih u okviru medijskog prostora. “Danas jesmo to što jesmo, između ostalog i zato, što savremeno medijsko komuniciranje određuje koordinate naše komunikacije, a često i oblike, pa i dosege našeg razumijevanja” (Alić, 2009).

 

Prema medijskom monitoringu Labrisa – organizacije za lezbejska ljudska prava, u toku januara i februara u domaćim dnevnim štampanim medijima objavljena su 192 teksta u kojima se navodi LGBTTIQ1 terminologija. Dnevni listovi koji su tokom januara i februara mjeseca pisali o LGBTTIQ temama su sledeći:

 

Novine Učestalost Procenat
24 sata 11 5,73
Alo 20 10,42
Blic

25

13,02
Danas 7 3,65
Dnevnik 10 5,21
Kurir 25 13,02
NIN 1 0,52
Politika 15 7,81
Pravda 22 11,46
Press 19 9,90
Press magazin 13 6,77
Večernje novosti 23 11,98
Vreme 1 0,52
Total 192

 

 

Rubrike u kojima su se nalazila LGBTIQ terminologija i-ili teme su:

 

Rubrika Učestalost Procenat
Društvo 43 22,40
Kultura 28 14,58
Politika 54 28,13
Sport 7 3,65
Zabava 60 31,25
total 192

 

Prošlogodišnja  istraživanja koja je sproveo Labris su pokazivala da se najveći broj tekstova objavljuje u polju politike, kao rezultat aktivnosti i angažmana domaćih organizacija za LGBTTIQ ljudska prava, no ova godina počinje najvećom koncentracijom medijskih članaka u okviru rubrike zabava.

 

Kada je reč o veličini, i dalje je najveći je broj srednjih tekstova 48,5%, malih 32,5% i velikih 19,0%. U odnosu na lokaciono poreklo novinski članci su domaći 52,0%, strani 44,5% i iz regiona 3,5%. I dalje je prisutan visok procenat nepotpisanih tekstova koji se bave LGBTIQ problematikom 59,5%, dok novinarski potpis posjeduje 40,5%. U proteklom periodu u odnosu na ukupni broj od 192 članaka  43,0%  vesti  ima LGBTTIQ temu/događaj kao glavnu temu, dok 57,0% barem u nekom svom delu spominju samo uzgred terminologiju koja se odnosi na istopolno orijentisanu populaciju.

 

Neutralna kontekstualizacija LGBTIQ tematike je i dalje dominantna u medijskom diskursu sa čak 154 tekstova, sa negativnim sadržajem je 18, dok je 20 pokazalo pozitivan tretman o ovoj temi.

 

Korektna terminologija koja je korišćena u procesu imenovanja LGBTTIQ populacije/tema/odnosa je: homoseksualac, gej populacija, istopolna ljubav, parovi istog pola, lezbejka, seksualno opredeljenje, gej parada, transeksualac, homoseksualne žene, lezbejska ljubav, lezbejska porodica, transvestiti, biseksualno, homofobija, Parada ponosa. U ovom medijskom pregledu pronađen je na nekoliko mjesta uvredljivi izraz pederčina koji su koristili nepotpisani autori.

 

Povećano je prisustvo termina lezbejka zbog filma o lezbejskoj porodici „Deca su u redu” koji je osvojio nagradu za najbolje ostvarenje u kategoriji komedije ili mjuzikla na 68. dodjeli nagrada Zlatni globus u Los Anđelesu. Ovo je dobar primjer prakse promocije politika razlike kroz problematizaciju položaja marginalizovanih grupa, ali kroz “neutralizaciju i normalizaciju razlike i različitog”. (Blagojević, 2005)

 

Početak suđenja zbog nemira na gej paradi prenijeli su svi dnevni listovi (Pravda, Dnevnik, Politika, Blic, Press, Kurir). Svi tekstovi su srednje veličine, ali ono što je važno da su svi nepotpisani i da je u sadržaju odsutan kontekstualni i politički prevod nasilja. Registrovano je ponavljanje obrasca u slučaju medijskih članaka o presudi Višeg sud u Beogradu koji je osudio trojicu izgrednika zbog nereda tokom Parade ponosa u Beogradu 10. oktobra prošle godine.

 

U periodu januar, februar bile smo svedokinje još jedne medijske strategije. U Beogradu je u februaru u organizaciji Kulturnog centra REX, Article One (iz Švedske) i Feminističke grupa BeFem u saradnji sa redakcijom QT Magazina, Le wHORe-om, Feminističko-lezbejskom inicijativom u okviru "Act Women", Queeria centrom, Izdavačkom kućom Heliks, kao i nezavisnim aktivistkinjama i aktivistima i teoretičarkama i teoretičarima organizovana izložba Član 1, izložba o LGBT istoriji.2 Najavu izložbe prenijela su samo dva pisana medija. Kao što su muzeji dugo ignorisali istoriju i specifična iskustva homoseksualnih, biseksualnih i transseksualnih osoba, tako i mediji selektovanim odabirom i reprezentacijom iskustva, LGBTIQ zajednicu čine nevidjivom.

 

Pažljivom upotrebom medijskih obrazaca i kontrolisanom kulturnom proizvodnjom, strukture moći kreiraju poželjne modele rodnih uloga i identiteta kao politički cilj. Borba za prevlast nad vladajućim značenjima i znanjima u jednom društvu, u njegovom medijskom prostoru je stalna i zato je neophodno pratiti i analizirati šta svaka specifična praksa i grupa čini, koja značenja proizvodi, kako i za koga.

 

Jelena Višnjić

 


 

1 LGBTTIQ – skraćenica za lezbejke, gej muškarce, biseksualne, transekusalne, transrodne, interseksualne i queer osobe

2 Ova izložba prikazuje delove kolekcija nekih od vodećih muzeja u Švedskoj o istorijatu homoseksualnosti, biseksualnosti i transseksualnosti i odnosu prema savremenoj stvarnosti (Muzej švedske policije, Muzej švedske armije, Nobelov muzej, Nacionalni muzej nauke i tehnologije, Nacionalni istorijski muzej Švedske). Različiti delovi izložbe pričaju različite priče, ali imaju zajedničku temu: LGBT istoriju.

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."