You are here: Početna » Kolumne » Queersomnia » JK, JK, you are so perfect, you are so gay!
četvrtak, 24 sep 2020

JK, JK, you are so perfect, you are so gay!

karleusaJoš kada je Jelena Karleuša objavila da će održati solo koncert u Beogradskoj areni slatka jeza mi je prošla preko kičme.

A kada se posle sat i kusur čekanja u vazduhu prolomilo ono dobro poznato

„Gaaaasim
Plavo svetlo...“

na mene se sručio dobro poznati i nezamenljivi koncertni adrenalinski šok. Jelena Karleuša se sa plafona Arene spustila na scenu i započela svoj šou, dramaturški oblikovan u četiri celine, kroz koje prema JK prolazi svaka diva: Rising, Candy life, Religion i Madness. Svaka pesma je bila posebno koreografisana, sa posebno izrađenim pratećim videom. Na žalost, sve te koreografske i video deonice nisu bile na istom visokom nivou sve vreme, odnosno, kvalitet im je dosta varirao. Tako da, dok su npr Kazino, Slatka mala i već pomenuta Upravo ostavljena funkcionisale besprekorno, Jelena za vreme koje je JK stajala sama na sceni sa gitarom, i neprecizni i patetični video sa motivima iz Drugog svetskog rata i sličnih katastrofa za Ko ovu dramu režira nisu baš bila inventivna i uspela repšenja. Takođe možemo slobodno reći da smo od Insomnije očekivali više spektakularnosti. Opet, kada govorimo o Jeleni Karleuši, pitanje je šta je to dovoljno spektakularno: da li je to letenje u vazduhu i sve demonstrirano na koncertu, ili preskupi spot koji je uzbunio malograđanske duhove zato što je snimljen u instituciji srpske-sa-velikim-s kulture Karlovačkoj gimanziji, ili njene već ikoničke osude ratnih zločinaca i homofobije.

Kako bilo da bilo, hitovi su se smenjivali, Arena sa nama u njoj je pevala i igrala, Moj dragi je najozbiljnije zagolicala i raznežila naša srca. A onda je počeo – mini prajd. Na video bimovima prvo se ukazala slika koja bi se mogla opisati kao crossover Davida La Chapella i Tom o Finlanda: tri mišićava Kena u koži poslagani na motoru. Onda je JK vadila nešto iz veš mašine. Onda smo shvatili da je to zastava duginih boja. Onda je tu zastavu raširila na žicu za veš, stala ispred nje i periodično izgovarala „Liberta“.

Naravno, ciknuli smo: SLATKA MALA.

mornari

Video segment je trajao poprilično, dovoljno da se publika uskomeša. Dok su se neki momci do nas malo nelagodno gledali međusobno, mi smo na sav glas zaurlali i zaaplaudirali. Kao i pola Arene.

Onda su došli mornari, pa anđeli, i JK na trospratnoj torti, baš kao Madona tamo osamdeset i neke, i objasnila nam zašto koncert Jelene Karleuše nije uzalud slovio u nekim neformalnim krugovima za najveći gej događaj prve polovine 2010 godine. Što neko od nas te večeri reče – JK, hvala ti za prajd!

Koncert je nastavio dalje, sa ostalim velikim hitovima, i još većim problemima sa zvukom. Zvučnici su pucali, mikrofon povremeno čudno krčao, i sve te nedaće su očigledno prilično nervirale Karleušu. Ipak, diva je uprkos ozbiljnim tehničkim problemima, uspela da koncert održi na visokom nivou. Ostaju spekulacije da li ga je i privela kraju baš onako kako je htela: fantastične najave o samospaljivanju, nestajanju pred publikom u plamenu estradne strasti se nisu obistinile. Sama Insomnija kao završni najveći hit na kraju je ispala dramaturški problematičan nagli kraj, bez razrešenja i očekivanog final touch-a u vidu bisa. Nekakav bis, s obzirom na egzaltaciju publike, ipak nije mogao da izostane, tako da se cela ekipa plesačica i plesača sa Karleušom na čelu vratila na poklon, i zajedno sa publikom, pod Karleušinim a cappella vođstvom, otpevala refren Insomnije i mantru „buji-paji“ još koji put.

I to je bilo to – koncert je bio gotov. Kada dodatno sumiramo utiske, izbor pesama je bio manje-više očekivan, mada i dalje mogu zameriti izostanak nekih mojih ličnih favorita. Opet, koliko god ja želela da čujem Veštice, vile, to baš i nije bilo realno ostvariva želja, ali je JK ipak mogla da nas počasti besmrtnim stihovima pesama Nije ona nego ja ili Gili gili. Dobro, reći će ljudi, svako prema svojim apetitima. U ovom trenutku svakako nema razloga za nezadovoljstvo. Jelena Karleuša nam je podarila odličan energični koncert, kojim je dodatno potvrdila svoju poziciju veličine na balkanskoj estradi,  ali i još jednu stvar: sada bez problema možemo da uskliknemo slogan koji je par nas ponavljalo mesecima uoči koncerta:

JK, JK, you’re so perfect, you’re so gay!

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."