You are here: Početna » Kolumne » Queersomnia » Sekretarica iz Hotela Bristol
četvrtak, 24 sep 2020

Sekretarica iz Hotela Bristol

bristolPiše: Direktorka
Hotel Bristol me je oduvek privlačio, još iz davnog perioda kada sam na njegovim prozorima primetila plakat koji najavljuje nastupe Radmile Misić, danas pomalo zaboravljene zvezde iz devedesetih, nekadašnje pobednice MESAM-a, a sada građanke Čikaga. Te večeri, pre dogovorenog okupljanja sa ekipom, išla sam sa J. po neku torbu do autobuske stanice. I dok smo na minusu čekale da autobus stigne, preko puta perona, iz velikog restorana hotela Bristol, razlegala se muzika. Minus napolju i blizina kafane su bili savršen argument da veče započnemo upravo tu. Ostatku je javljeno da dolete do hotela, a J. i ja smo ušle i fino se smestile.

Ogromna restoranska sala koja svoj izgled verovatno nije menjala u prethodnih 40 godina pravila je potpuno filmsku atmosferu. Nisam mogla da se otmem osećaju da se nalazim u špijunskom trileru čija je radnja smeštena negde u sedamdesetim. Jedna gospođa je stalno stajala iza zavese koje prekrivaju velike prozore Bristola, i povremeno izvirivala iz nje. To je gospođa koja naplaćuje ulaz – prilazi novopridošlim gostima i traži po 100 dinara, za muziku.

U sali vreme kao da je stalo. Socijalistički šmek je upotpunjavao orkestar,  koji je činio jedan čovek za sintisajzerom, i dvoje pevača. I dok se stariji gospodin pevač trudio da se ugleda na pokojnog Dragana Stojnića što svojim bordo odelom što podražavanjem glasa, gospođa je izgledala kao poslanica radikalne stranke kojoj je skupštinski govor iscedio energiju. Duga valovita plava kosa, naočare na pola oka, pokušaj diskretne šminke i prljavo žuti komplet od džempera, prsluka i širokih pantalona. Gosti su bili u skladu sa parom koji je pevao – gotovo svi odreda obučeni u odevne kombinacije poznate iz nekadašnjih izloga Beka, Jumka i sličnih konfekcija.

Veća grupa sredovečnih ka starijim ljudima sedela je za velikim centralnim stolom. Pesme su išle i dalje, a hitovi se smenjivali jedan za drugim. Polako, ljudi su ustajali i igrali na golemom prostoru Bristolove kafane. Dok sam ja bila isuviše zauzeta cupkanjem i pevušenjem, Lj. koja je sedela do mene me je munula laktom. Dve žene su plesale zajedno. Pesma se razlegala, a ova koja je vodila ples, krupnija i kraće kose, pevušila je uz muziku gledajući svoju plesnu partnerku direktno u oči.

„Ti si žena mog života
Našu pesmu noćas sviraju
A ja krijem svoje suze
Ja ih krijem one padaju“

Queer možda leži u oku posmatrača, tako da se i naša mala grupa od par lezbejki i jednog geja topila od miline usled argumentovanog pokvirivanja poznate narodne pesme, D. ih je krišom snimala kamerom od telefona, a moj profesionalno deformisani mozak je u trenutku iskonstruisao dvoipočasovni filmski scenario.
Pesma se završila, muzika je na trenutak stala, a plesni parovi vratili na svoja mesta, da predahnu i osveže se špricerom. Naše dve junakinje otišle su zajedno u pravcu toaleta.  J. nije mogla da suspregne svoju radoznalost te je momentalno krenula za njima. Dve žene su, ispostavilo se, sekretarice poznate stare firme, koje su decenijama radile u istom ofisu.  I nerazdvojne su prijateljice.
„Mi smo ti ona stara garda iz državnih firmi, barem ono što nas je preostalo.“  Ovo večeras bilo je jedno od standardnih okupljanja. „A neke dosadnjakovićke su povele svoje još dosadnije muževe,“ dodala je jedna od njih. 

Odjednom su nekako sva ona naklapanja Adrianne Rich o lezbejskom postojanju i lezbejskom kontinuumu dobila smisao, a celokupan seting sedamdesetih još je dodatno prizivao reference na drugi talas. Veče u Bristolu se završilo i valjalo je otići negde dalje. Malo je prošlo jedan izjutra kada smo stigli pred novootvoreni g-klub u gradu, koji je shvatio kako konkurencije više nema pa je na vratima tražio novac za ulaz i garderobu. „Isuse, pa to su tri piva u Bristolu!“, zaključili smo i krenuli put neke druge kafane. Nedostatak valjane ponude i dalje nije razlog da se po svaku cenu uđe u jedini klub u gradu, posebno u trenutku kada honorari kasne. Sekretarice iz hotela Bristol su objasnile kako je ispoljavanje nežnosti i naklonosti moguće i na drugim, reklo bi se neočekivanim mestima. Makar za žene.


Komentari
Dodaj Novi
mini 2010-03-16 14:58:55

sjajan tekst! tri put' ura za novu kolumnu! :) :)
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."