You are here: Početna » Kolumne » Martini Osvrti » Dve lezbejske ikone s kraja XX veka (nastavak "Fenomenalnih žena")
sreda, 29 jan 2020

Dve lezbejske ikone s kraja XX veka (nastavak "Fenomenalnih žena")

Đia Karanđi (Gia Carangi)    

Rođena je u Filadelfiji 29. januara 1960. Sa nepunih dvadeset godina, postala je vodeća američka manekenka; topmodel u vreme kad ovaj urbani fenomen nije, još uvek, postao dominantni način vladanja u svetu manekenskog poslovanja. Njen život je bio, u potpunosti, obeležen dinamičnom, intenzivnom i neobičnom ljubavnom pričom sa Lindom, koju je upoznala već na svom prvom, većem modnom snimanju. Ljubavna priča ove dve žene bila je prožeta raznoraznim burnim događajima, aferama i ličnim preživljavanjima. Linda je postala menadžerka svoje ljubavnice vrlo brzo, i vodila je uspešno kroz manekenski, surovi svet interesa.
Višegodišnja strasna veza ove dve neobične žene bila je zakomplikovana, dodatno, još i činjenicom da je Linda dugo održavala paralelnu vezu sa svojim momkom, sa kojim je bila dugo u vezi, pre nego što je upoznala, za mnoge tada najlepšu ženu američkog kontinenta. Razapeta između svoje burne prirode i obaveza prema svojoj profesiji, kao i  stalna, raznorazna stresna stanja, koja je tesko preživljavala, pobegla je u lažnu zaštitu "veštačkih rajeva". Postala je heroinska zavisnica i ostala upamćena, na žalost, kao jedna od prvih žena, koja je umrla od AIDS-a u Americi, 18. novembra 1986, u svojoj dvadeset šestoj godini.
1998. godine snimljen je film o njenom životu, "Gia", sa Anđelinom Žoli u glavnoj ulozi.
Slogan na plahati je sažeo i slikovito opisao njen zivot:
"Too Beautiful To Die. Too Wild To Live."     

Website: www.gia-carangi.comTrejsi Čepman (Tracy Chapman)

Američka pevačica, čarobnog glasa, koji zavodi svojom dubokom, mirnom tugom i asocijacijama na daleku i vrelu Afriku, Trejsi Čepman rodena je u Klivlendu (Ohajo) 30. marta 1964. godine. Završila je antropološke studije afričke kulture u Bostonu, ali nije imala prilike da se studioznije bavi svojom naukom, jer se neposredno pred završetak studija proslavila, svuda u svetu, kao pop pevačica neverovatnog glasa.U svojim pesmama, čiji je kompletan autor, spaja najrazličitije, melodične i tople, muzičke pravce i uticaje, a iznijansiranost reči i delikatnost emocija, o kojima peva, približavaju njenu popularnu prezentaciju pravoj umetnosti.
Najveći njeni hitovi su:
"Fast car" (1988), "Talkin' about a revolution" , "Crossroads" (1989) i drugi.
Do sada je objavila sledeće albume:
"Tracy Chapman" (1988)
"Crossroads" (1989)
"Matter of  the hearts" (1992)
"New Beginning" (1995)
"Telling stories" (2000)
"Let it rain" (2002)
"Where you live" (2005)
Pravo zadovoljstvo pruža traganje kroz univerzum njene muzike, jer približava daleke i, nama, gotovo fantastične svetove.

Izvor: internet

Marta
Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."