You are here: Početna » Kolumne » Martini Osvrti » Četiri dnevnička zapisa, četiri žene, o preispitivanju, odnosima i ljubavi.
sreda, 15 jul 2020

Četiri dnevnička zapisa, četiri žene, o preispitivanju, odnosima i ljubavi.

Krajem aprila 2006.
Pitam se da li je kod svih žena tako. Uvek dileme, uvek dve mogućnosti, uvek dve žene.
I baš zbog toga, ni jedna prava, duboka veza.
Tanja podstiče moje razvijanje. Čini da mi se um sjaji, a duša osmehuje. Oštri moj duh i miluje telo. Ničim ne ujeda moje srce. Zaslužuje moju vernost, jer jedino ona ima moć da probudi postojanost mojih emocija. Volim je. Svaki put kada svoje tople dlanove stavi na moje obraze, istopi tamu mojih misli. Svaki put kada svojim telom ugreje moje, postane mi jasno šta je to bliskost.
Jovana je mračni okean, koji mami da se u njega uroni. Sputava me. Čini me svedenom i dosadnom. Deliće nepostojećeg raja, sa njom, kupovala sam vekovima mučenja svog bića. Ona je stena koja me melje. Zaklanja mi Sunce svojim načinom života. Nema jednostavne sreće sa njom. Samo neodoljiva, uvek zavodljiva igra Erosa i Tanatosa. Slaba sam. Uspeva joj da me ponekad privoli na svoju stranu, mada sam svesna da je propadanje/veza sa njom bez imalo dobrog ukusa i beskrajno ružna.
Razrešenje moje rascepljenosti se samo nameće. Ne znam nikoga ko bi se dvoumio.
Ipak, oklevam.

Krajem aprila 2006.
I dalje ima moć da sve promeni, u mom danu, čim se pojavi. Kada je jutros ušla u moju sobu, doručak je dobio drugačiji ukus. Otpila sam gutljaj mleka i shvatila da moj život jedino ima smisla ispod Amorovih krila, sa njom. Krenule smo u šetnju. Utisak, koji njena lepota ostavlja na ljude u prolazu, učinio je da mi mačevi ljubomore raskomadaju mozak. Stegla sam je za ruku, ali me je ona prezrivo napustila. Svaki put je povredi moje neverovanje da sam ja jedina. Vratila sam se kući. Satima sam sedela izgubljena u svojoj sobi. Predveče mi je postalo sasvim jasno da mi je, ipak, neverna. Bila sam besna na sebe i svoje samoobmane. Nisam izdržala. Zgrabila sam telefon. Besmislena zvonjava mi je grebala srce. Onda se čulo zvono mojih vrata. Otvorila sam ih. Ona. Naš najlepši susret.
Jednom sam pročitala da najdublju strast budi samo ono što je apsolutno sumnjivo.

Krajem aprila 2006.
Ne znam koju ulogu da izaberem večeras. Kakva žena da budem u polumraku svog omiljenog kluba? Čarobna stidljiva? Bela zavodljiva? Mirisna stroga? Vesela površna? Razigrana ravnodušna? Mudra mirna? Decay witch? Melanholična? Nezainteresovana?
Znam!
Biću nedokučiva. Čini mi se da ona to voli. Biću nežna, s vremena na vreme - euforična, sve vreme vedra, i samo njena. Grliću je često. Dodirivati tajno.
Ipak, Milica misli da sam, neprimereno godinama, emotivno nezrela. Pita se kada ce moja kriza identiteta da preraste u moćnu zrelost prave, iskrene, jednostavne, njene žene!

Krajem aprila 2006.
Izgleda da sam ja krivac. Ne prestajem da se vrtim u krug. Svaka veza mi je ista. Prošli april – M. Ovaj april – G. I moja identična odlaženja. Gotovo da se može preslikati svako moje pismo...svaka moja priča. Obezličim ženu da bih je mogla voleti. Svedem je i prilagodim svojim okvirima. Onda se ona pobuni, naravno. Onda ja zapadnem u poetski nemir. Pišem najlepša odlazeća ljubavna pisma. Onda nastane vreme međusobnih iscrpljivanja, jer je njoj teško da ode, jer je ja lukavo ne puštam. Ovog puta je novo to što je G uspela, posle nekoliko pokušaja, da preseče. Mislim da joj je pomoglo to što ima svojih pravih, životnih problema, zbog kojih nije imala strpljenja za moja razmažena prenemaganja. A ja je volim. Stvarno volim. Baš volim... Nikako da shvatim sebe.
Ipak, kako da razmenjujemo mišljenja, kad je ona nezainteresovana za moje ideje? Kako da vežbam stil, kad je ona preozbiljna? I ma koliko nam se srca ljubila, mozgovi su nam u nepomirljivom stanju gađenja. A duše? A tek emocije....
Pustiću G. Neka uradi šta misli da je najbolje za nju, za nas.
Čekaću je. Nadam se da će mi se vratiti.

Marta

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."