You are here: Početna » Feminizam » Feminizam » Moguće smanjenje prava na abortus u Španiji
utorak, 19 feb 2019

Moguće smanjenje prava na abortus u Španiji

 

Španska vlada konzervativca Marijana Rahoja (Mariano Rajoy) planira da izmeni zakon o abortusu.


Kako je saopštilo 25. januara ministarstvo pravde, izmenom zakona bi pre svega trebalo da bude uvedena obaveza za maloletnice da za prekid trudnoće moraju da dobiju odobrenje roditelja. Time se polako obistinjavaju strahovi dela španskog stanovništva da će konzervativci učiniti korak u nazad u pogledu nekih liberalnih propisa donetih tokom mandata socijalista.


“U predlog zakona biće uključena neka načela koje je najavila naša stranka, poput zahteva da maloletnice za prekid trudnoće moraju imati odobrenje roditelja”, rekao je ministar Lberto Ruiz Galjardon (Gallardon) u obraćanju jednom skupštinskom odboru. On nije izneo druge detalje u vezi sa predlogom zakona, kao ni planirani rok za iznošenje predloga reforme.


Sadašnji zakon usvojen je tokom prethodne vlade koju su činili socijalisti. Njime je u Španiji, tradicionalno katoličkoj zemlji, prvi put uveden pojam namernog prekida trudnoće. Do tada je abortus bio dozvoljen samo u slučajevima silovanja, poremećaja fetusa ili opasnosti za majku.

 

Žene sada mogu da prekinu trudnoću do 14. sedmice trudnoće, a u slučaju rizika za zdravlje majke ili teških deformiteta detusa i do 22. sedmice. Ono što je sporna tačka je da maloletnice između 16 i 18 godina mogu da prekinu trudnoću bez odobrenja roditelja ukoliko dokažu da bi se izložile nasilju u slučaju da roditelje o tome obaveste.


Narodna stranka, na vlasti od decembra 2011. godine, koja sada ima apsolutnu većinu u parlamentu, glasala je protiv tog zakona i podnela je i žalbu Ustavnom sudu.


U programu Narodne stranke plan po pitanju propisa o abortusu nije jasan. Pominju se “izmene” zakona da bi se “povećala zaštita prava na život i mladih maloletnih devojaka”. “Ne mogu da prihvatim da dete od 16 godina može da prekine trudnoću bez odobrnja roditelja”, izjavio je Rahoj pre izbora.


Druga grupa koja je uoči dolaska Rahoja na vlast izrazila zabrinutost su homoseksualci, koji su 2005, takođe za vreme vlade socijalista, dobili mogućnost da sklapaju brakove i usvajaju decu. Tu izmenu je podržala većina Španaca, mada je bilo i protesta na kojima su učestvovale stotine hiljada ljudi.


Izvor

 

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."