You are here: Početna » Feminizam » Feminizam » Doneta rezolucija o pravima žena
utorak, 19 feb 2019

Doneta rezolucija o pravima žena


U rezoluciji o pravima žena koju je u Strazburu, 26.01.2012. godine, donela Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) ocenjuje se da je napredak u toj oblasti manji od očekivanog, uprkos obavezama koje su tokom poslednje decenije preuzele države.

 

PS SE zato poziva vlade na dodatne napore za zaštitu, jačanje i ostvarivanja prava žena u svetu.

 

Iako je 187 zemalja od 193 članica rafitikovalo Konvenciju o eliminaciji diskriminacije žena, 42 države su imale primedbe na jedan ili više članova te konvencije, piše u rezoluciji. Ukazuje se da je uz to primena te konvencije i dalje nezadovoljavajuća.

 

U rezoluciji, PS izražava žaljenje zbog široko rasprostranjene i sistematske diskriminacije žena, i zabrinutost da bi moglo doći do pogoršanja zbog strogih mera uvedenih zbog ekonomske i finansijske krize.


Više od dve trećine siromašnih u svetu su žene, što je uzrok sekundarne diskriminacije, u pristupu zdravstvenoj nezi i obrazovanju, ukazuje se u rezoluciji i dodaje da svaka treca žena u svetu žrtva fizičkog nasilja.

 

Oko 603 miliona žena i devojaka živi u zemljama u kojim ne postoje zakonski propisi koji ih štite od nasilja u porodici, a više od jedne desetine žena u svetu bilo je žrtva seksualnog nasilja, čestotokom ratova. U rezoluciji piše i da žene i deca cine 80 odsto svih žrtava trgovine ljudima.

 

Takodje, svaka treća žena u svetu ne ume da čita i piše, piše u rezoluciji PS SE.


Žene čine samo 19 odsto poslanika u parlamentima sveta što negativno utiče na uredjenje jednakosti polova u političkim programima zemalja, ocenjuje PS SE.

 

Imajući u vidu stanje u oblasti prava žena, PS SE pozdravlja osnivanje organizacije UN za žene 2010. i podržava njene aktivnosti, u nadi da će ta agencija uspeti da podstakne promene nabolje širomsveta.


U rezoluciji PS poziva zemlje članice SE da se više bore protiv diskriminacije žena i da rešavaju probleme u oblasti jednakosti polova i prava žena.


Države SE su pozvane i da obezbede uravnoteženo učešće žena u političkom životu i telima koja donose političke odluke, da potpišu, ratifikuju i sprovedu konvencije SE o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.


Izvor: Beta

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."