You are here: Početna » Feminizam » Feminizam » Svetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila Informator o seksualnom nasilju prema ženama i nasilju u partnerskim odnosima
četvrtak, 23 maj 2019

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila Informator o seksualnom nasilju prema ženama i nasilju u partnerskim odnosima

 


Svetska zdravstvena organizacija objavila je podatke prema kojima je između 15 i 71 % žena doživelo fizičko i/ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera u nekom trenutku svog života.

 

Ukratko i između ostalog, u studiji se kao ključni podaci ističu sledeće informacije:

 

- Nasilje prema ženama, kako partnersko, tako i seksualno, predstavlja kršenje ženskih ljudskih prava i osnovni problem kada je reč o javnom zdravlju.

 

- Istraživanje Svetske zdravstvene organizacije sprovedeno u više zemalja sveta pokazuje da između 15 i 71 % žena prijavljuje da je doživelo fizičko i/ili seksualno nasilje od strane intimnog partnera u nekom trenutku svog života.

 

- Ovi oblici nasilja za posledice imaju probleme u fizičkom, mentalnom, seksualnom i reproduktivnom zdravlju, a mogu i povećati rizik od HIV-a.

 

- Prema istraživanju, faktori rizika kada je reč o počiniocima uključuju nisko obrazovanje, prethodnu izloženost nekom obliku zlostavljanja u detinjstvu ili izloženost nasilju među roditeljima, štetnu upotrebu alkohola, stavove koji opravdavaju i prihvataju nasilje ili rodnu neravnopravnost. Većina navedenih činioca takođe spada i u faktore rizika koje se odnose na žrtve partnerskog i/ili seksualnog nasilja.

 

- Školski programi za prevenciju nasilja u vezama mladih ljudi (ili tzv. „nasilja tokom zabavljanja“) pokazali su se kao najefikasniji. Ostale primarne strategije prevencije poput mikrofinansiranja kombinovanog sa treningom o rodnoj ravnopravnosti i lokalnih inicijativa koje se bave problemima rodne neravnopravnosti, komunikacijom i partnerskim odnosima, takođe obećavaju.

 

- Situacije konflikta, post-konflikta i proterivanja mogu pojačati postojeće nasilje i uticati na pojavu novih oblika nasilja prema ženama.

 

Komentari
Dodaj Novi
Dodaj komentar
Ime:
Email:
 
Naslov:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."