You are here: Početna » Feminizam
petak, 06 avg 2021

Feminizam

Feminizam je društveni pokret koji se zalaže za oslobodjenje žena od nasilja, seksizma i tradicionalnih ženskih uloga (npr. domaćice, supruge, majke, seksualnog objekta i sl.) i za prihvatanje žene kao celokupne ličnosti. Pokret se takodje bori za ostvarenje ekonomske i političke ravnopravnosti žena. Posebno se bavi ukazivanjem na postojanje opresije u svakodnevici, njenom predočavanju javnosti i tretmanu žrtava. Ideja pokreta je ujedinjenje žena kako bi se prevazišla diskriminacija.


Feministkinje smatraju da je partijarhat, kao dominacija muškarca nad ženama, osnovna vrsta ugnjetavanja, koja se provlači kroz sve sfere. Poznat feministički slogan "lično je političko" ukazuje na to da pojedinačna represija u kući, muža nad ženom, stvara globalnu represiju u društvu, muškarca nad ženom. Feminizam je naziv za skupinu ideologija, dakle radi se o feminizmima, i političkih pokreta kojima je cilj bio poboljšanje položaja žene u društvu, odnosno izjednačavanje prava žena s pravima muškaraca.


Feministički pokret se ispočetka ispoljavao u dva oblika - kao pokret za ravnopravnost u platama i kao pokret za davanje prava glasa ženama. Ovo potonje je s vremenom postignuto u većini zapadnih zemalja nakon Prvog svetskog rata, a kasnije i u ostatku sveta.


Kako je politička, a i ekonomska ravnopravnost žena postignuta u institucionalnom smislu, tako je i feminizam postepeno evoluirao u novu formu tzv. radikalnog feminizma. Feminizam se u poslednje vreme javlja i kao reakcija na porast neo-konzervatizma i verskog fundamentalizma, kojima je cilj vratiti  tradicionalne institucije kao i tradicionalni položaj žene u društvu. Jedna od glavnih ženskih borbi u mnogim zemljama je pravo na legalan, bepslatan i dostupan pobačaj.

 

Otpori ženskoj emancipaciji


„Ima puno protivnika da žena dođe na Univerzitet za docenta”, beleži Ksenija Atanasijević u vreme kada su je, umesto da dobije to zvanje, poslali da službuje u gimnaziji u Nišu. Profesor Miloš Trivunac obrazlaže svoje protivljenje rečima: „Ima krajeva u Srbiji gde žene ljube u ruku mlađe muškarce, a vi hoćete da date katedru docenta jednoj mladoj devojci”

Opširnije...

Zavod za ravnopravnost proglasio najbolji plakat na temu borbe protiv nasilja nad ženama


Rad studentkinje master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu Jelene Potkonjak pod nazivom „Zaustavi ga dok možeš“ izabran je za najbolji od 18 radova koji su na temu borbe protiv nasilja nad ženama ušli u uži izbor na konkursu Zavoda za ravnopravnost polova.

Opširnije...

Moguće smanjenje prava na abortus u Španiji

 

Španska vlada konzervativca Marijana Rahoja (Mariano Rajoy) planira da izmeni zakon o abortusu.

Opširnije...

Doneta rezolucija o pravima žena


U rezoluciji o pravima žena koju je u Strazburu, 26.01.2012. godine, donela Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) ocenjuje se da je napredak u toj oblasti manji od očekivanog, uprkos obavezama koje su tokom poslednje decenije preuzele države.

Opširnije...

Tamo gde žene vladaju


U indijskoj državi Megalaja, na istoku zemlje, tik uz granicu sa Bangladešom, održao se matrijarhat. Sada se ipak pojavljuje organizacija koja se bori za muška prava.

Opširnije...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL